lördag 18 maj 2024

inloggad som

Fåhraeus tilltänkta kassako gör vinst i år

Entreprenören Christer Fåhraeus läkemedelsbolag EQL Pharma har en första produkt på marknaden, och räknar med vinst från och med första kvartalet i år. Produkten är ett antidepressivt läkemedel med substansen Venlafaxin, som säljs under namnet Venlafaxin EQL Pharma.

Omsättningen för i år beräknas bli omkring 15 miljoner kronor, med en vinst på sista raden på mellan 3 och 7 miljoner. Bolaget är ett så kallat generikabolag som ska marknadsföra kopior av läkemedel vars patent löpt ut.

— Vi har tio produkter klara för lansering, som väntar på patentutgångar och en del annat innan de kan börja säljas. Under året kommer vi ut med fyra eller fem produkter i Norden, säger Christer Fåhraeus som är VD och huvudägare.

I maj 2008 var bolagets mål ett tiotal lanseringar före slutet av 2009. Trots att det antalet justerats ned till omkring hälften tycker Fåhraeus att bolaget håller ”en mycket bra takt”. Bland de substanser som EQL Pharma har rättigheterna till finns Anastrozol för behandling av bröstcancer, Ropinorol för behandling av Parkinsons, och Pramipexol, också den mot Parkinsons samt den neurologiska sjukdomen restless legs. Christer Fåhraeus räknar med minst en produktlansering nästa kvartal. Om det blir av någon av de här tre substanserna vill han inte säga.

EQL Pharma ska licensiera in mellan fyra och åtta substanser per år från 2010, eller ännu fler — om nästa års kassaflöde blir så starkt som Christer Fåhraeus räknar med. Fortfarande vill han inte prata mycket om EQL:s strategi i konkurrensen med andra generikabolag.

— Hur vi jobbar och hur vi inlicensierar är lite av vår affärshemlighet. Generika handlar mycket om att hitta substanser som är bra businesscases. Vi satsar inte på något särskilt sjukdomsområde, men vi arbetar bara med sådant som säljs via apotek, inte med injektionsprodukter eller rena sjukhusprodukter.

EQL Pharma har fem personer anställda på hel- eller deltid. Bolaget har lokaler i företagshotellet Futurum på Magistratsvägen i Lund, där även Agellis, Respiratorius och FlatFrog Laboratories sitter. Bolagets ordförande är Respiratorius förra VD Karin Wehlin, som även är medgrundare till och äger en mindre del av EQL. Christer Fåhraeus äger själv resten.

Lisa Kirsebom

Entreprenören Christer Fåhraeus läkemedelsbolag EQL Pharma har en första produkt på marknaden, och räknar med vinst från och med första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]