måndag 4 november 2024

inloggad som

Fåhraeus tilltänkta kassako gör vinst i år

Entreprenören Christer Fåhraeus läkemedelsbolag EQL Pharma har en första produkt på marknaden, och räknar med vinst från och med första kvartalet i år. Produkten är ett antidepressivt läkemedel med substansen Venlafaxin, som säljs under namnet Venlafaxin EQL Pharma.

Omsättningen för i år beräknas bli omkring 15 miljoner kronor, med en vinst på sista raden på mellan 3 och 7 miljoner. Bolaget är ett så kallat generikabolag som ska marknadsföra kopior av läkemedel vars patent löpt ut.

— Vi har tio produkter klara för lansering, som väntar på patentutgångar och en del annat innan de kan börja säljas. Under året kommer vi ut med fyra eller fem produkter i Norden, säger Christer Fåhraeus som är VD och huvudägare.

I maj 2008 var bolagets mål ett tiotal lanseringar före slutet av 2009. Trots att det antalet justerats ned till omkring hälften tycker Fåhraeus att bolaget håller ”en mycket bra takt”. Bland de substanser som EQL Pharma har rättigheterna till finns Anastrozol för behandling av bröstcancer, Ropinorol för behandling av Parkinsons, och Pramipexol, också den mot Parkinsons samt den neurologiska sjukdomen restless legs. Christer Fåhraeus räknar med minst en produktlansering nästa kvartal. Om det blir av någon av de här tre substanserna vill han inte säga.

EQL Pharma ska licensiera in mellan fyra och åtta substanser per år från 2010, eller ännu fler — om nästa års kassaflöde blir så starkt som Christer Fåhraeus räknar med. Fortfarande vill han inte prata mycket om EQL:s strategi i konkurrensen med andra generikabolag.

— Hur vi jobbar och hur vi inlicensierar är lite av vår affärshemlighet. Generika handlar mycket om att hitta substanser som är bra businesscases. Vi satsar inte på något särskilt sjukdomsområde, men vi arbetar bara med sådant som säljs via apotek, inte med injektionsprodukter eller rena sjukhusprodukter.

EQL Pharma har fem personer anställda på hel- eller deltid. Bolaget har lokaler i företagshotellet Futurum på Magistratsvägen i Lund, där även Agellis, Respiratorius och FlatFrog Laboratories sitter. Bolagets ordförande är Respiratorius förra VD Karin Wehlin, som även är medgrundare till och äger en mindre del av EQL. Christer Fåhraeus äger själv resten.

Lisa Kirsebom

Entreprenören Christer Fåhraeus läkemedelsbolag EQL Pharma har en första produkt på marknaden, och räknar med vinst från och med första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Efter odlat kött kommer värmepumpar

    Köttordlarbolaget Re:meat får ett syskon. Det är Re:notch Energy, som har en lösning för energilagring för att förbättra värmepumpars effektivitet. Bakom de båda bolagen står delar av samma grundargäng.

  • Skånska utmanarna på frukostbordet

    En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.