måndag 8 juli 2024

inloggad som

Enorama lanserar i USA

|  
|  

Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

Enorama kan vara på väg mot att generera lite större intäkter efter 10 år av utvecklingsarbete. I de senaste av en lång rad kapitalanskaffningar och lån har bolaget fått in runt 40 miljoner kronor för att komma igång med försäljningen. 

– Vi startade vår egentliga försäljning först i april i år när vi började sälja vårt tobaksfria vita snus NIC-S i USA. Det är en mycket viktig milstolpe för oss. Tidigare har vi sålt lite snus online, men nu är vårt snus ute i detaljhandeln där de stora volymerna säljs. Vitt snus är mycket populärt i USA, säger bolagets vd Annette Agerskov.

I höstas ingick Enorama ett exklusivt distributionsavtal via sitt amerikanska dotterbolag avseende det vita snuset för den amerikanska marknaden. Det är med Premier Manufacturing, dotterbolag till U.S. Tobacco Cooperative. 

Enorama har ytterligare en oral nikotinprodukt på gång. Den som bolaget ursprungligen startades kring.

– Det är ett medicinskt nikotintuggummi. Var och när vi ska lansera tuggummit kan jag inte säga något om. Vi fokuserar nu på att kommersialisera produkterna och få igång försäljningen.

Det har varit stormigt på Enorama de senaste åren. Annette Agerskov var tidigare vice vd och utvecklingschef men lämnade bolaget 2022. När en av bolagets grundare, Mats Rönngard, petades av styrelsen i juni förra året, återkom Annette Agerskov och blev vd.

– Det tillsattes en ny styrelse som beslutade att byta vd. Men i mars i år, när det återigen blev en ny styrelse, kom Mats Rönngard tillbaka till bolaget som ledamot, säger hon. 

Bolagets styrelseordförande fram till mars, Bengt Jönsson, har återigen blivit ordförande. Resten av ledamöterna är nya.

Enorama Pharma är noterat på First North och aktien hade en hype under 2017 och 2018, med en kurs på som mest 165 kronor då bolaget aviserade en satsning på medicinsk cannabis. Den satsningen är enligt den senaste årsredovisningen inte längre prioriterad. Aktien står nu i 2,60 kronor.

Med en person i USA och sex i Malmö har bolaget en liten organisation. Produktutveckling sker i ett eget laboratorium på Malmö universitet.

– Vi jobbar framför allt gentemot andra bolag, så kortsiktigt ser jag inte att vi ska anställa så många fler trots lanseringen av det vita snuset.

Bolagets största ägare är Madhat med e-handelsprofilen Martin Benckert, känd som tidigare vd och storägare i Inkclub. Madhat har egen online-försäljning av snusprodukter och äger 23 procent av aktierna i Enorama. Den indiska företagsgruppen DS Group är andra största ägaren med 17 procent, följt av grundaren och tidigare vd:n Mats Rönngard, som genom bolaget Swede Unipharma äger 16 procent av aktierna.

Elisabet Ottosson

Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Hänt i vecka 26

  Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.