fredag 14 juni 2024

inloggad som

Iconovo tar fram inhalator mot fetma

|  
|  

I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

Iconovo utvecklar inhalatorer och läkemedel mot bland annat kol och astma. Nu vill bolaget ta klivet in på den lukrativa marknaden för fetmaläkemedel. Iconovo har lämnat in en så kallad bred patentansökan för inhalerade GLP-1-receptoragonister, som används för behandling av fetma och typ 2-diabetes. Bolaget strävar efter att etablera sig med ett mer patientvänligt alternativ till dagens injektioner.

– Vad vi känner till finns det inga andra aktörer som arbetar med inhalerad fetmabehandling. Men det finns ett intresse att undersöka detta, säger Iconovos vd Johan Wäborg.

De läkemedel mot fetma som finns i dag ges via injektioner. Novo Nordisks behandling Wegovy, Eli Lillys utmanare Zepbound och Mounjaro drar redan in miljarder. Novo Nordisks diabetesläkemedel Ozempic används också off label för viktminskning. Alla dessa läkemedel är så kallade GLP-1-agonister och utvecklades från början för typ 2-diabetes.

– Det finns gott om utrymme i marknaden. Novo Nordisk, Eli Lillys och Mounjaro skulle kunna vara intresserade av det vi gör, men det finns många fler. Vi ser det som vårt uppdrag att först och främst ta fram en riktigt bra inhalerbar GLP-1-produkt. Under tiden kommer vi att kunna arbeta upp intresset för att ingå ett licensavtal på produkten, säger Johan Wäborg.

Iconovos patentansökan för inhalerade GLP-1-receptoragonister adresserar en stor och snabbt växande marknad. Enligt Globaldata är den för närvarande värd 35 miljarder dollar årligen, med en förväntad tillväxt på 17 procent till 90 miljarder dollar 2029.

– Vi anser att en inhalerad GLP-1-behandling med likvärdig effekt har en given plats bland de valmöjligheter som bör finnas för patienter. Vi är ett av få bolag som kan utveckla detta och patent skyddar vår innovation inom området, säger Johan Wäborg.

Möjligheterna är alltså stora, men det kommer att dröja innan Iconovo får ta del av fetmakakan.

– Vi har för avsikt att ta en inhalerbar fetmabehandling till ett stadie precis innan det är dags att utföra första studien i människa. Det kan ta cirka två till tre år att nå preklinisk proof-of-concept. Vi kommer att kontrollera att läkemedel hamnar där det ska och att tillräckligt höga nivåer uppnås i blodet för att kunna ha lika god effekt som de läkemedel som i dag ges som injektioner. Vi kommer att kontrollera detta både in-vitro och in-vivo i lämpliga djurmodeller, säger Johan Wäborg.

Tidsspannet gör det svårt att sia om storleken på eventuella intäkter.

– Vår modell är att dels tjäna pengar på kortare sikt då inhalatorer med läkemedel utlicensieras, men vi förväntar oss också en royalty från läkemedelsförsäljning på längre sikt, säger han.

2022 omsatte Iconovo 17,1 miljoner kronor. Under fjolåret hade bolaget en försäljning på 7,1 Mkr och övriga intäkter kom bland annat från bidrag från Gates Foundation på 8,1 Mkr. Senast Rapidus intervjuade Johan Wäborg berättade han om Iconovos finansiella mål som innebär att bolaget ska uppnå lönsamhet under ett kvartal i år och under 2025, samt helårslönsamhet 2026.

– Dessa mål står fast, säger han.

First North-noterade Iconovo grundades 2013 när AstraZeneca lämnade Lund och har i dag ett börsvärde på drygt 162 Mkr. I slutet av förra året genomförde bolaget en riktad nyemission där företagsledaren och Systemair-grundaren Gerald Engström pumpade in 12,5 Mkr. Engström ökade då sitt aktieinnehav från 3,9 till 13,9 procent och är sedan dess Iconovos största aktieägare.

Martin Linderoth

I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

  • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

    Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

  • Amniotics köps upp

    Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

  • 335 Mkr till Rapidus-34:a

    Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.

  • Newbury accelererar

    Newbury Pharmaceuticals i Lund hade en högre omsättning från försäljning av läkemedel under sitt första kvartal än under hela det föregående året. Nu ska en nyemission på 19 miljoner kronor accelerera tillväxten.