tisdag 18 mars 2025

inloggad som

”Starta inte ett bolag för tidigt”

För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Village presenterar i dag.

Carl Borrebaeck är professor i immunteknologi vid Lunds universitet och har varit med om att starta en lång rad bolag kända skånska life science-bolag, bland andra Alligator, Immunovia och Senzagen. I Medicon Villages rapport kommenterar han den bekymmersamma situationen för skånska life science-bolag.

– Det finns en tendens att starta bolag för tidigt i syfte att hitta fler möjligheter till att få investeringar. Det gör att fenomenet valley of death blir mer markant för svenska bolag, säger han och understryker vikten av konceptvalidering och långsiktiga planer innan man överväger att starta ett bolag kring en uppfinning.

Detta anger han som en orsak till att så många som 83 procent av de skånska life science-bolagen är mikrobolag med färre än nio anställda. Han menar att många entreprenörer saknar förståelse för de olika faser som ett bolag hamnar i under tillväxtresan och vilka krav det ställer.

– Innan du startar ett bolag bör du vara klar över vilka krav som ställs i de olika faserna, säger han.

Även Anna Gisselsson, investeringschef på Almi Invest I Skåne, intervjuas i rapporten. Hon är inne på samma linje:

– Det stora hindret för många bolag är uppföljningsinvesteringar. Därför bör man ha en finansieringsplan redan från början som sträcker sig längre än den första såddfinansieringen, säger Anna Gisselsson.

Hon pekar också på att många bolag tittar för snävt efter nordiska small cap-fonder när de söker kapital. De borde även leta utomlands.

– Lägg inte alla ägg i samma korg. Genom att hitta finansiering från flera olika källor hamnar man i en bättre förhandlingssituation.

Gunnar Wrede

För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.


  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.

  • Gedea ett steg närmare Europa

    Lundabolaget Gedea Biotech har slutfört en klinisk studie med goda resultat. Det öppnar dörren för ansökan om CE-märkning av bolagets antibiotikafria vaginaltablett i Europa.

  • Ägarskifte i heta Lidgren-bolaget

    Lundaforskaren och serieentreprenören Lars Lidgren möblerar om i företagsfamiljen Moroxite. Ett av bolagen byter namn och skiftar ägare från ett oljebolag i Singapore till brorsönerna som blir majoritetsägare.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Proppen ur för Enzymatica

    Publiceringen av två kliniska studier i en vetenskaplig tidskrift fick Enzymaticas aktie att rusa med nästan 50 procent på måndagen. Studierna gör gällande att förkylningssprayen Coldzyme faktiskt hjälper.

  • Trackpaw tassar mot lansering

    Trackpaw Scientific har utvecklat en smart bur för försöksdjur. Grundaren Liza Tchapanova Albrektson siktar på att produktlansera inom kort och omsätta 600 Mkr om fem år. Men först behövs mer riskkapital.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck.