måndag 22 juli 2024

inloggad som

Investerarna ratar skånska life science-bolag

|  
|  

21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

Under perioden 2017-2021 fick de skånska life science-bolagen in 12,2 miljarder kronor av de 252 miljarder kronor som totalt gick till svenska bolag och organisationer i sektorn. Merparten var privat riskkapital eller finansiering via börsen medan offentliga medel stod för några få procent. 

– Vi har gjort studien för att förstå hur situationen ser ut för företagen och för att kunna bidra till ökad kunskap hos alla aktörer som stöttar dem. I Skåne finns det väldigt många mikrobolag inom life science som vi vill ska växa och få ut sina produkter på marknaden, säger Sarah Lidé, vice vd för Medicon Village Innovation.

Av Sveriges ungefär 4.000 företag och organisationer inom life science finns 820 i Skåne. Skånes life science-kluster är Sveriges näst största efter Uppsala-Stockholmsregionen, där antalet är nära 2.200. Andelen mikroföretag, bolag med under tio anställda, är större i Skåne. De utgör 83 procent av de skånska bolagen jämfört med riksgenomsnittet på 77 procent. 

Enligt rapporten erhåller de skånska bolagen 5 procent av det privata riskkapital som totalt investeras i landet – och 20 procent av den “mjuka” offentliga finansieringen.

– Det är svårt att säga vad snedfördelningen i finansiering beror på. En orsak kan vara att mikrobolagen, som motsvarar en större andel i Skåne, inte har samma resurser internt för att arbeta med att resa kapital, säger Sarah Lidé.  

Skånska bolag är ändå mer forskningsintensiva än snittet enligt rapporten och står för 27 procent av den svenska pipelinen inom läkemedelsutveckling. Medicon Village vill göra ytterligare undersökningar för att få en bättre förståelse. 

– Vi vill exempelvis förstå hur beroende bolagen är av finansiering från börsen respektive från privat riskkapital. I undersökningen såg vi att de något större skånska företagen attraherar mest kapital och inte mikroföretagen. Vi vill veta varför och hur kan vi stötta mikroföretagen. 

En annan intressant fråga är, enligt Sarah Lidé, hur duktiga skånska och svenska företag är på att kommersialisera forskningsresultat. Sverige ligger högt internationellt när det gäller forskning och antal godkända patent. 

– Vi vill öka de skånska bolagens kunskap. Därför har Medicon Village tillsammans med inkubatorn Smile tagit fram ett scaleup-program som ska stötta bolagens tillväxt. Vi kommer också att arbeta med att knyta stora läkemedelsbolag närmare Medicon Village, för att få in mer kunskap om läkemedelsutveckling och kommersialisering.

Rapporten Life Science Barometer 2024 – Skåne Edition har producerats av Medicon Village och baseras på branschföreningen Swedenbios life science-barometer samt statistik från olika källor.

Elisabet Ottosson

21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.