fredag 24 maj 2024

inloggad som

Två skånska bolag i kris

|  ,
|  

Det First North-listade kändisbolaget Twiik meddelar att bolaget måste upprätta kontrollbalansräkning. Samtidigt står medtechföretaget Duearity inför svåra ekonomiska utmaningar.

I Duearity är det ekonomiska läget så pass akut att Malmöbolaget skickat ut en uppdatering kring den finansiella situationen. Enligt regelverket måste bolagets rörelsekapital exklusive försäljning räcka till tre månaders drift. Så är dock inte fallet för närvarande. Duearitys styrelseordförande Karin Wehlin är fåordig kring situationen.

– Tillsammans med bolagets finansiella rådgivare tittar vi på olika strategiska finansieringsalternativ, säger hon.

Vilka alternativ tittar ni på?

– Jag kan inte säga mer än så. Vi skickar ut ett meddelande när vi har en plan på plats.

Hur akut är läget?

– Så pass akut att vi behövde skicka ut ett meddelande om situationen.

Duearity utvecklar produkter mot tinnitus. Bolaget drog i gång verksamheten för snart fyra år sedan och är i dag noterat på First North, med ett börsvärde på 13,2 miljoner kronor. Hittills i år har aktien rasat med över 93 procent.

Ett annat bolag som ligger pyrt till är Malmöbaserade Twiik, som har en digital plattform för träning och motion. Styrelsen verkar ha skäl att tro att det egna kapitalet i balansräkningen understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Då upprättas nämligen en kontrollbalansräkning. Rapidus har utan framgång sökt bolagets vd Anders Gran samt styrelseordförande Mats Öbrink för en kommentar.

“För det fall kontrollbalansräkningen skulle utvisa att bolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet avser styrelsen att då snarast kalla till en kontrollstämma för att pröva om Twiik AB ska gå i likvidation. Utöver detta har styrelsen gett vd i uppdrag att analysera framtida möjligheter för att hantera bolagets kort- och långsiktiga utmaningar”, skriver Twiik i ett pressmeddelande.

Förra året omsatte Twiik 12,7 Mkr och rörelseresultatet landade på minus 9 Mkr. Bolagets aktie noterades på First North under det stekheta noteringsåret 2021, men värdet är sedan dess nästintill utraderat. Marknadsvärdet understiger i dag miljonen.

Twiik grundades för över tio år sedan av Karl Mikael Cakste, Ola Heffler, Christer Månsson, Johan Axelsson och Christina Bellander, som alla haft ledande roller inom exempelvis MTG och Telenor. Den före detta MFF-målvakten Robin Olsen investerade tidigt i bolaget och bland Twiiks storägare syns bland andra Stadium-grundaren Ulf Eklöfs son, Karl Eklöf

Martin Linderoth

Det First North-listade kändisbolaget Twiik meddelar att bolaget måste upprätta kontrollbalansräkning. Samtidigt står medtechföretaget Duearity inför svåra ekonomiska utmaningar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.