torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

I dag besöker rektorn för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

Daniel Sachs stiftelse och Handelshögskolan i Stockholm har dragit i gång ett inititativ med syfte att hjälpa ungdomar i utsatta områden att riva ner hinder för utbildningsmöjligheter.

I sommar genomför man för första gången “Summer Camp” i Malmö där 20-talet ungdomar deltar. Deltagarna förses med förebilder, nätverk och olika verktyg som att lära sig skriva cv, samt att de anställs under de tre veckor som programmet pågår.

– Det här är en demokratifråga. Har man talang och vilja så ska man inte begränsas av vilken bakgrund man har. Näringslivet är beroende av mångfald och olika perspektiv för att kunna bygga starka företag och min stiftelse är sprungen ur en frustration av att inte kunna rekrytera mångfald, säger Daniel Sachs till Rapidus.

Daniel Sachs, Lars Strannegård

För ett par år sedan lämnade Daniel Sachs vd-jobbet för finansveteranen Robert Weils finansbolag Proventus, ett jobb han då hade haft i 20 år. Han lämnade vd-stolen i skymundan för att på heltid leda sin, ur Proventus sprungna, företagsutlåningsverksamhet P Capital Partners, PCP.

Från Handelshögskolan i Stockholm är tongångarna lika.

– Vi vänder oss till första generationens akademiker. Handels har en överväldigande majoritet elever där det är självklart att man ska studera vidare. Vi vill ha olika typer av studenter. Kompetens, begåvning och ambition finns överallt i samhället, men det är inte alltid den kommer fram, säger rektorn för Handelshögskolan i Stockholm Lars Strannegård. Han fortsätter:

– Om alla ser ut på samma sätt, lever på samma sätt och klär sig på samma sätt så påverkar det vår utbildning negativt. Vi behöver mer friktion och mångfald för att kunna utmana varandra. Ett enkelt sätt att göra det på är att sänka trösklarna för att ta sig till en högre utbildning.

Martin Linderoth

I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]