fredag 12 april 2024

inloggad som

Han vill starta en handelshögskola i Malmö

Utbildningsprofilen Claes Magnusson, Academedias medgrundare och Malmö Yrkeshögskolas rektor, vill konkurrensutsätta svenska högskolor och försöker nu starta en handelshögskola i Malmö.

Han har jobbat med utbildningar sedan 1980-talet och är medgrundare till flera utbildningsföretag. 1996 var han till exempel med att starta Academedia. Han sålde hela sitt innehav 2007 efter en karriär som ”kunskapschef” i koncernen.

Därefter var han med i starten av streamingtjänsten Bambuser samt grundade utbildningsföretagen N3P, Macmeckarna och Malmö Yrkeshögskola, där han i dag är rektor. Nu vill Claes Magnusson starta Malmö Tekniska Handelshögskola (MTH), på master- och magisternivå.

– Malmö behöver praktiska teknikutbildningar på högre nivå. Vi har väldigt många högutbildade vuxna som jobbat i 20 år och inte vill börja en utbildning på ruta ett. Det är extremt kvalificerade och studiemotiverade personer som bara behöver fräscha upp sina kunskaper. Vi har stort svart hål i Malmö och Sverige. Det finns inga praktiska utbildningar på högre nivå med en direkt koppling till arbetslivet, säger han och fortsätter:

– Det svenska utbildningssystemet hänger inte med digitaliseringens snabba utveckling. De som tar examen nu, deras kunskap är definierad av statistik från upp till åtta år bakåt i tiden och behoven när utbildningen utformades. Vi behöver teknikutbildningar som tillgodoser behoven åtta år framåt.

Han påpekar att det går minst tre år från det att en yrkeshögskola ansöker om att få bedriva en utbildning tills de första studenterna tar examen. De senare klasserna tar examen upp till åtta år efter beviljande.

– Det ger ett gap på 10-15 år i kunskapsinnehåll vilket är förödande om vi ska vara ledande inom digitalisering och de nya affärsmöjligheter som följer med den tekniska utvecklingen. Vi kan inte fortsätta att utbilda i gårdagens teknik, säger Claes Magnusson.

Utbildningar i Sverige klassificeras enligt den europeiska normen EQF, i Sverige SeQF, som har åtta nivåer. Grundskolan ligger på nivå två, gymnasieexamen på nivå fyra och doktorsexamen nivå åtta. Yrkeshögskolor får erbjuda utbildningar på nivå fem och sex, som motsvarar en kandidatexamen. Claes Magnusson vill att MTH ska ligga på nivå sju, alltså masterexamen.

– Det är ett väldigt trögt arbete bara att få reda på vad vi kommer att behöva, hur kriterierna ser ut, vilka blanketter som ska fyllas i. Byråkratin är som att slå huvudet i väggen. Men det är lika bra att börja.

Claes Magnusson fortsätter med att citera svensk-rumänska författaren och tidigare riksdagsledamoten (L) Ana Maria Narti: ”Det finns inga gräl som är så bittra och orättvisa som akademiska gräl.”

Hur långt har du kommit?

– Ganska långt tycker jag, stödet från arbetslivet finns där och intresset för utbildningarna också. Men än så länge är det min lilla kamp. Det retar mig att det pratas så mycket i Malmö medan ingenting händer. Staden behöver en handelshögskola och svenska högskolor behöver konkurrens.

– Jag bedömer att det ligger 5-10 år bort om vi lyckas med att bli godkända, säger Claes Magnusson till Rapidus.

Emiliano Strauss

Utbildningsprofilen Claes Magnusson, Academedias medgrundare och Malmö Yrkeshögskolas rektor, vill konkurrensutsätta svenska högskolor och försöker nu starta en handelshögskola i Malmö.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.