måndag 6 maj 2024

inloggad som

Yale svartlistar svenska och danska bolag

|  

Yale University har tagit på sig rollen att svartlista alla världens internationella företag som fortsätter att handla med Ryssland och Belarus under kriget i Ukraina. Rapidus har granskat listan som nu även sträcker sig till danska och svenska företag, några av dem är här från Öresundsregionen.

Deras varumärke lider stor skada genom att dyka upp på den internationella listan, uppger två av författarna – Jeffrey Sonnenfeld och Steven Tian – ​​i en artikel i The New York Times den 7 april. Det är också meningen med listan. Den uppdateras nu dagligen och innehåller även över 750 internationella företag som lämnat eller är delvis borta från Ryssland. Yale har delat in världens företag i fem kategorier. 

Den värsta kategorin beskrivs som “business as usual” och listar företag som enligt Yale fortsatt som vanligt med sina ryska affärer. I den finns svenska industriföretaget ESAB men för närvarande inga danska. Däremot finns det sex danska företag i nästa kategori, Buying Time, där till exempel investeringar skjutits upp, men företagen “fortsätter med väsentlig verksamhet”. De danska företagen är Ecco, Welltec, FL Schmidt, Novo Nordisk, Rockwool, Torm och Vestas.  

I en annan kategori “Scaling Back” minskar företagen en del affärer men fortsätter med andra. Här finns de danska företagen Chr. Hansen och energijätten Ørsted, som stoppat kolimporten och vägrar betala för rysk gas i rubel vilket Ryssland kräver. Slutligen finns det en lång positiv lista över företag som stoppat all verksamhet i Ryssland. Här har Sverige 14 företag – som Ericsson, Sandvik, Trelleborg och Sweco – och Danmark tolv, bland andra Bang & Olufsen, Lego, Maersk, Arla och Carlsberg.

Keld Broksø

Yale University har tagit på sig rollen att svartlista alla världens internationella företag som fortsätter att handla med Ryssland och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.