lördag 12 oktober 2024

inloggad som

BPC Instruments går in på nya branscher

Lundabolaget BPC Instruments, som utvecklat gassensorer och analysinstrument, har sedan starten främst riktat sig mot biogassektorn. Inför börsnoteringen på Spotlight i december breddar sig bolaget nu till bland annat sektorerna för nedbrytbara plaster och djurfoder.

– Vi vill växa snabbare och penetrera nya marknadssegment. För att öka bolagets synlighet väljer vi att lista bolaget, säger bolagets vd och medgrundare Jing Liu, som varit med och utvecklat tekniken.

BPC Instruments, tidigare Bioprocess Control, har under 15 år vuxit organiskt. Förra året landade omsättningen på 24 miljoner kronor, varav produkter till biogassektorn stod för över 90 procent. Bolagets vinst var 5 miljoner.

– I början var vi pionjärer, nu är vi världsledande i vår nisch av biogassektorn: analys av gaser som bildas i biogasprocesser för att optimera och styra processerna. Vi riktar oss mot både forskare och industrin. I år ser vi en signifikant ökad försäljning inom biologiskt nedbrytbara plaster och djurfoder, säger Jing Liu.

Bolaget började testa nya branscher för ett par år sedan och börjar nu aktivt vända sig till djurfodersektorn samt aktörer som håller på med biologiskt nedbrytbara plaster, avloppsrening och växthusgasreduktion. Dessa områden har miljöpåverkan och kan optimeras.

– Vissa av dem är redan stora marknader medan andra kan bli betydande i framtiden. Vår teknik har potential inom alla områden där det finns organismer som utsöndrar olika gaser vid sin ämnesomsättning, säger Jing Liu.

BPC Instruments grundades 2005 av Jing Liu, som fortfarande är huvudägare, professor Gustaf Olsson, LU Holding och Kristofer Cook, som bland annat grundat Carbiotix. Bolaget har ett joint-venture i Kina och planerar en USA-etablering.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget BPC Instruments, som utvecklat gassensorer och analysinstrument, har sedan starten främst riktat sig mot biogassektorn. Inför börsnoteringen på Spotlight […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ljuddesign sticker ut

    ,
    ”Det ska bli ett välkänt märke. Inte i Sverige, utan i världen.” Malmöbolaget Stonebjelks exklusiva designhögtalare är så långt ifrån massproduktion man kan komma. Ändå har Ludvig Stenbjelke hittat köpare över hela världen.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.


  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt.