måndag 29 april 2024

inloggad som

BPC Instruments går in på nya branscher

Lundabolaget BPC Instruments, som utvecklat gassensorer och analysinstrument, har sedan starten främst riktat sig mot biogassektorn. Inför börsnoteringen på Spotlight i december breddar sig bolaget nu till bland annat sektorerna för nedbrytbara plaster och djurfoder.

– Vi vill växa snabbare och penetrera nya marknadssegment. För att öka bolagets synlighet väljer vi att lista bolaget, säger bolagets vd och medgrundare Jing Liu, som varit med och utvecklat tekniken.

BPC Instruments, tidigare Bioprocess Control, har under 15 år vuxit organiskt. Förra året landade omsättningen på 24 miljoner kronor, varav produkter till biogassektorn stod för över 90 procent. Bolagets vinst var 5 miljoner.

– I början var vi pionjärer, nu är vi världsledande i vår nisch av biogassektorn: analys av gaser som bildas i biogasprocesser för att optimera och styra processerna. Vi riktar oss mot både forskare och industrin. I år ser vi en signifikant ökad försäljning inom biologiskt nedbrytbara plaster och djurfoder, säger Jing Liu.

Bolaget började testa nya branscher för ett par år sedan och börjar nu aktivt vända sig till djurfodersektorn samt aktörer som håller på med biologiskt nedbrytbara plaster, avloppsrening och växthusgasreduktion. Dessa områden har miljöpåverkan och kan optimeras.

– Vissa av dem är redan stora marknader medan andra kan bli betydande i framtiden. Vår teknik har potential inom alla områden där det finns organismer som utsöndrar olika gaser vid sin ämnesomsättning, säger Jing Liu.

BPC Instruments grundades 2005 av Jing Liu, som fortfarande är huvudägare, professor Gustaf Olsson, LU Holding och Kristofer Cook, som bland annat grundat Carbiotix. Bolaget har ett joint-venture i Kina och planerar en USA-etablering.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget BPC Instruments, som utvecklat gassensorer och analysinstrument, har sedan starten främst riktat sig mot biogassektorn. Inför börsnoteringen på Spotlight […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.