tisdag 23 juli 2024

inloggad som

BPC Instruments går in på nya branscher

Lundabolaget BPC Instruments, som utvecklat gassensorer och analysinstrument, har sedan starten främst riktat sig mot biogassektorn. Inför börsnoteringen på Spotlight i december breddar sig bolaget nu till bland annat sektorerna för nedbrytbara plaster och djurfoder.

– Vi vill växa snabbare och penetrera nya marknadssegment. För att öka bolagets synlighet väljer vi att lista bolaget, säger bolagets vd och medgrundare Jing Liu, som varit med och utvecklat tekniken.

BPC Instruments, tidigare Bioprocess Control, har under 15 år vuxit organiskt. Förra året landade omsättningen på 24 miljoner kronor, varav produkter till biogassektorn stod för över 90 procent. Bolagets vinst var 5 miljoner.

– I början var vi pionjärer, nu är vi världsledande i vår nisch av biogassektorn: analys av gaser som bildas i biogasprocesser för att optimera och styra processerna. Vi riktar oss mot både forskare och industrin. I år ser vi en signifikant ökad försäljning inom biologiskt nedbrytbara plaster och djurfoder, säger Jing Liu.

Bolaget började testa nya branscher för ett par år sedan och börjar nu aktivt vända sig till djurfodersektorn samt aktörer som håller på med biologiskt nedbrytbara plaster, avloppsrening och växthusgasreduktion. Dessa områden har miljöpåverkan och kan optimeras.

– Vissa av dem är redan stora marknader medan andra kan bli betydande i framtiden. Vår teknik har potential inom alla områden där det finns organismer som utsöndrar olika gaser vid sin ämnesomsättning, säger Jing Liu.

BPC Instruments grundades 2005 av Jing Liu, som fortfarande är huvudägare, professor Gustaf Olsson, LU Holding och Kristofer Cook, som bland annat grundat Carbiotix. Bolaget har ett joint-venture i Kina och planerar en USA-etablering.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget BPC Instruments, som utvecklat gassensorer och analysinstrument, har sedan starten främst riktat sig mot biogassektorn. Inför börsnoteringen på Spotlight […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.