fredag 19 april 2024

inloggad som

Han leder årets skånska börsraket

|  
|  

BPC Instruments i Lund är det skånska börsbolag som ökat mest i värde hittills i år. Aktievärdet har ökat med mer än 300 procent. Grundare och huvudägare är Lundadocenten Jing Liu.

Avståndet ned till tvåan på listan är mer än 70 procentenheter, så redan nu innan året är slut vågar vi säga att BPC Instruments blir den skånska börsvinnaren 2023. Hela listan över de skånska bolagens börsfacit väntar vi med till efter årets sista handelsdag.

Bolagets aktiekurs står nu i 31,80 kronor, en ökning med 308 procent i år.

Men detta är ett litet bolag. Under tredje kvartalet var nettoförsäljningen nästan 14 Mkr. Rörelseresultatet (EBIT) hade dock ökat med nästan 250 procent jämfört med samma period 2022 till 6,6 Mkr. Förra årets omsättning var 33,5 Mkr, en ökning med 27 procent jämfört med året innan.

– Vi har visat bättre resultat än vad marknaden kanske förväntat. Investerare är nu mer konservativa och investerar helst i bolag som verkligen gör vinst. Vår omsättning har ökat varje kvartal i år, under senaste kvartalet var den 60 procent högre än motsvarande period förra året, säger bolagets grundare och vd Jing Liu.

Jing Lou är docent i bioteknologi och bioenergi vid Lunds universitet. BPC Instruments säljer analysinstrument som baseras på utveckling vid bland annat Lunds universitet. Företaget marknadsför ett tiotal instrument som mäter gaser i en rad olika applikationer.

– Biogas är fortfarande vårt största och viktigaste affärsområde. I storlek därefter kommer plaster och sedan djurfoder. Våra analysinstrument används bland annat för att optimera  biogasprocesser. Kärnteknologin är dock samma i alla våra tillämpningar, säger Jing Liu.

Vid plasttillverkning kan BPC:s instrument användas för att välja sammansättningar som ger liten påverkan på miljön och vid djuruppfödning för att välja foder som ger minimalt utsläpp av växthusgaser och god tillväxt i djuren.

– För närvarande exporterar vi till 70 länder. Oljebolaget Shell och dess förvärv av danska Nature är några av våra stora kunder inom just biogas. Andra exempel på kunder är BP och Eon, säger Jing Liu. 

Vilka är era planer för nästa år?

– Bolaget ska fortsätta växa. Vi ska bli en ännu viktigare spelare inom miljö och hållbarhet. Där har vi en enorm potential, för att världen ska klara av energiomställningen måste biogassektorn öka stort. Vi vill även öka inom andra affärsområden som exempelvis avloppsvatten och biologiskt producerad vätgas. 

BPC Instruments grundades för snart 20 år sedan och har 13 anställda. Fyra nya personer kommer in i början av nästa år. Jing Liu är bolagets majoritetsägare med 65 procent av aktierna. Bolagets börsvärde var på onsdagen 324 Mkr.

Elisabet Ottosson

BPC Instruments i Lund är det skånska börsbolag som ökat mest i värde hittills i år. Börsvärdet har ökat med nästan 300 procent.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.