torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Svenskt uppstartsbolag ska klimatsäkra danska smørrebrød

Den allt mer brännande klimatfrågan har gjort koldioxidmätning av matproduktion till en kommersiell faktor, som det svenska uppstartsbolaget CarbonCloud nu går in på den danska marknaden med. Expansionen innebär också att ledningen under hösten siktar på att ta in fyra miljoner kronor i bolagets första omgång riskkapital, uppger vd David Bryngelsson.

– Vi ser vår insats på sommarens Roskildefestival som en bro in på den danska marknaden, säger han till Rapidus.

På festivalen i juli hade CarbonCloud beräknat koldioxidutsläppen för sammanlagt 400 maträtter från 100 olika matbodar. Därmed kunde festivalbesökarna välja mat också utifrån rättens klimatpåverkan. Data från sommaren ska nu användas för att reducera koldioxidutsläppen från Roskildefestivalens matproduktion till 2019. I mindre skala var CarbonCloud med även under Almedalsveckan på Gotland.

– Roskildefestivalen utvärderar vårt projekt men vi har fått positivt gensvar och räknar med att vara med på festivalen även 2019. Nu handlar det om att komma in även på andra håll i Danmark. I dagsläget har vi fått 30 restauranger i Sverige att mäta klimatpåverkan från maten. Utanför Sverige går vi i första hand mot Danmark och sedan Tyskland och Holland, säger David Bryngelsson.

Affärsmodellen bygger på att matproducenterna betalar för klimatmätningen. Resultaten sätts om en etikett på varje rätt. Såväl David Bryngelsson som bolagets medgrundare har en bakgrund som klimatforskare, bolaget är en avknoppning från Chalmers tekniska högskola.

I första bokslutet redovisar CarbonCloud en omsättning på en miljon kronor och ett resultat nära noll kronor. Hittills har verksamheten finansierats nästan helt av de fyra grundarna. Totalt sysselsätter CarbonCloud i dag fem personer, med planer om att bli fler efter höstens kapitalresning.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Den allt mer brännande klimatfrågan har gjort koldioxidmätning av matproduktion till en kommersiell faktor, som det svenska uppstartsbolaget CarbonCloud nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.