måndag 29 april 2024

inloggad som

Opticept pressar spanska oliver

|  
|  

Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år.

En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ. Det är Cooperativa La Salud i Andalusien som nu investerar i två Olivecept-maskiner. Affären är värd 3 miljoner kronor.

– Det har varit motvind för de spanska producenterna med torka som minskat skördarna. Förrförra säsongen försvann helt. Vi har haft maskiner ute för utvärdering och nu har en första kund valt att investera i vår utrustning trots svårigheterna. Våra maskiner kan kanske bli en lösning på deras problem som är orsakade av klimatförändringarna, säger Opticepts vd Thomas Lundqvist.

Ett andra avtal för ytterligare en maskin signerades under tisdagen med bolaget Aceites Canoliva.

Opticepts teknik kan öka utvinningen med 5-8 procent vid pressning av den finaste oljekvaliteten. Bolaget har sedan tidigare kunder i Marocko, Tunisien, Grekland, Frankrike och Italien, men enligt Thomas Lundqvist går försäljningen trögt i Spanien.

– Dörren är inte helt stängd för andra kunder i Spanien, vi har pågående diskussioner. Men vi kommer inte att fortsätta investera i tester i Spanien, nya intresserade producenter får betala för dessa själva.

Opticepts teknik kan även användas för att öka utvinningen av andra produkter.

– Ananas är det hetaste caset. Vi diskuterar att göra tester med producenter i Sydostasien, Afrika och Costa Rica. Vid ananaspressning är det svårt att få ut juicen eftersom frukten är så trådig och vår maskin ökar utbytet med 10-15 procent. Efter Doles tester i Filippinerna har de bekräftat att de är nöjda och vi för nu kommersiella diskussioner.

Opticept kom nyligen in på Food Tech 500, en lista över världens 500 viktigaste foodtech-företag. Opticept placerade sig bland 17 svenska företag på plats 107 och kom därmed trea av de svenska bolagen.

Elisabet Ottosson

Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.