fredag 26 juli 2024

inloggad som

Skånsk forskartrio bygger miljardindustri i Norrland

Den skånska kemisten Lars Stigssons patent är basen för anläggningen SunPine i Piteå, som 2016 omsatte 950 miljoner kronor på att utvinna bio-diesel ur tallolja. Nu är han och kompanjonerna Anders Arkell och Christian Hulteberg på god väg att göra om samma resa med en teknik att utvinna drivmedel till bilar ur svartlut från pappersbruken.

Sedan i vintras puttrar en norrländsk pilotanläggning som kan separera ut ligninet ur svartlutet via ett membran. Polymerkedjorna i ligninet delas sedan upp i mindre delar och renas till en olja som slutligen hydreras med vätgas för att få bort överflödigt syre. Resultatet blir bio-diesel som det går att driva bilar, bussar och lastbilar med.

– Pilotanläggningen kan hantera ungefär en kubikmeter om dagen. Vi behöver skala upp det 100 gånger för att nå industriell nivå, något som kan bli verklighet under 2018, säger Lars Stigsson till Rapidus.

Han vill inte uppge var pilotanläggningen är placerad med enligt vad Rapidus erfar sker försöken på Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå. Vägg i vägg finns en forskningsanläggning inom statliga Rise, där slutstegen i processen – hydreringen med vätgas – håller på att provas ut i en separat testanläggning.

Utvecklingen är lagd i bolaget SunCarbon, som Lars Stigsson bildade för några år sedan tillsammans med Anders Arkell, doktor i kemiteknik vid Lunds universitet och Christian Hulteberg, Lundaforskare inom kemisk katalys. Hittills har trion finansierat arbetet själva samt med forskningsbidrag från Mistra, Energimyndigheten och BioLi 2.0, ett statligt 38-miljonersprojekt för att ta fram användbara råvaror ur lignin.

I SunPine gick Preem, Södra och Sveaskog in på ett tidigt stadium och satsade 350 miljoner kronor på att få fabriken på plats. Lars Stigsson räknar med samma förlopp för SunCarbon.

– Jag tror det finns många som är intresserade. Talloljan kommer också från skogsråvara, men ligninet finns i mycket större mängd. I dag bränner vi upp miljoner ton lignin i massaindustrins sodapannor, säger han.

SunCarbon sysselsätter ett tiotal personer i Piteå, vid kemiteknikinstitutionen på LTH samt vid Christian Hultebergs labb i Tygelsjö utanför Malmö.

Lars Stigsson är även mannen bakom bolaget Treetotextile, grundat 2014 och med Ikea och H&M som delägare. Verksamheten, som nyligen uppmärksammades av Di Digital, är inriktad på en metod att producera textilfiber av cellulosa. En större pilotanläggning för tekniken har uppförts hos statliga forskningsinstitutet Swerea IVF i Mölndal. Under 2016 blev de första textilproverna klara och ägarna har nu beslutat gå vidare med kommersialiseringsprocessen.

Erik Olausson

Den skånska kemisten Lars Stigssons patent är basen för anläggningen SunPine i Piteå, som 2016 omsatte 950 miljoner kronor på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.