torsdag 7 november 2024

inloggad som

Svep tar över produktionsföretag

Sedan starten 2014 har joint venture-bolaget Swemake i princip legat i malpåse. Nu har Lundabaserade Svep tagit över hela ägandet och tillsatt sin marknadschef Mikael Hegardt som ny vd.

Svep sysselsätter i dag 45 anställda inom elektronik- och mjukvaruutveckling. Bland kunderna finns brittiska Tunstall Healthcare Group och Anima, där Svep arbetat med kretskortsdesign till Malmöbolagets uppkopplade armbandsur.

Med Swemake var tanken att även ta över tillverkningen och sköta alla kontakter med fabriker i exempelvis Polen, Ungern och Baltikum. Än så länge har verksamheten dock inte tagit fart.

– Vi har jobbat med en kund vi hade med oss men har inte aktivt sålt in Swemake, säger Mikael Hegardt.

Fram till i vintras var han marknadschef på Svep, nu har han tagit över som vd för Swemake med målet att nå 20-30 miljoner kronor i omsättning 2018. Enligt Mikael Hegardt är ett antal större affärer på väg in vilket ska göra det målet nåbart.

Swemake ägdes tidigare till hälften av ChaseXL, ett konsultbolag bildat av en grupp tidigare inköpschefer från Ericssonsfären och delägt av kommunikationsbyrån Symbal. Under 2016 bytte ChaseXL dock inriktning. Under det nya namnet Puls Solutions arbetar bolaget i dag med personalfrågor, främst via en egenutvecklad mjukvara för att mäta och öka engagemanget bland ett företags medarbetare. Vd Christian Carlsson räknar med att omsätta tio miljoner kronor i år.

Svep är personalägt. Bolaget omsatte 44 miljoner kronor 2016 med ett resultat nära noll kronor uppger Mikael Hegardt. Vd är Bo Nyman.

Erik Olausson

Sedan starten 2014 har joint venture-bolaget Swemake i princip legat i malpåse. Nu har Lundabaserade Svep tagit över hela ägandet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.


  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.