torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Svep tar över produktionsföretag

Sedan starten 2014 har joint venture-bolaget Swemake i princip legat i malpåse. Nu har Lundabaserade Svep tagit över hela ägandet och tillsatt sin marknadschef Mikael Hegardt som ny vd.

Svep sysselsätter i dag 45 anställda inom elektronik- och mjukvaruutveckling. Bland kunderna finns brittiska Tunstall Healthcare Group och Anima, där Svep arbetat med kretskortsdesign till Malmöbolagets uppkopplade armbandsur.

Med Swemake var tanken att även ta över tillverkningen och sköta alla kontakter med fabriker i exempelvis Polen, Ungern och Baltikum. Än så länge har verksamheten dock inte tagit fart.

– Vi har jobbat med en kund vi hade med oss men har inte aktivt sålt in Swemake, säger Mikael Hegardt.

Fram till i vintras var han marknadschef på Svep, nu har han tagit över som vd för Swemake med målet att nå 20-30 miljoner kronor i omsättning 2018. Enligt Mikael Hegardt är ett antal större affärer på väg in vilket ska göra det målet nåbart.

Swemake ägdes tidigare till hälften av ChaseXL, ett konsultbolag bildat av en grupp tidigare inköpschefer från Ericssonsfären och delägt av kommunikationsbyrån Symbal. Under 2016 bytte ChaseXL dock inriktning. Under det nya namnet Puls Solutions arbetar bolaget i dag med personalfrågor, främst via en egenutvecklad mjukvara för att mäta och öka engagemanget bland ett företags medarbetare. Vd Christian Carlsson räknar med att omsätta tio miljoner kronor i år.

Svep är personalägt. Bolaget omsatte 44 miljoner kronor 2016 med ett resultat nära noll kronor uppger Mikael Hegardt. Vd är Bo Nyman.

Erik Olausson

Sedan starten 2014 har joint venture-bolaget Swemake i princip legat i malpåse. Nu har Lundabaserade Svep tagit över hela ägandet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.