tisdag 5 december 2023

inloggad som

Svep tar över produktionsföretag

Sedan starten 2014 har joint venture-bolaget Swemake i princip legat i malpåse. Nu har Lundabaserade Svep tagit över hela ägandet och tillsatt sin marknadschef Mikael Hegardt som ny vd.

Svep sysselsätter i dag 45 anställda inom elektronik- och mjukvaruutveckling. Bland kunderna finns brittiska Tunstall Healthcare Group och Anima, där Svep arbetat med kretskortsdesign till Malmöbolagets uppkopplade armbandsur.

Med Swemake var tanken att även ta över tillverkningen och sköta alla kontakter med fabriker i exempelvis Polen, Ungern och Baltikum. Än så länge har verksamheten dock inte tagit fart.

– Vi har jobbat med en kund vi hade med oss men har inte aktivt sålt in Swemake, säger Mikael Hegardt.

Fram till i vintras var han marknadschef på Svep, nu har han tagit över som vd för Swemake med målet att nå 20-30 miljoner kronor i omsättning 2018. Enligt Mikael Hegardt är ett antal större affärer på väg in vilket ska göra det målet nåbart.

Swemake ägdes tidigare till hälften av ChaseXL, ett konsultbolag bildat av en grupp tidigare inköpschefer från Ericssonsfären och delägt av kommunikationsbyrån Symbal. Under 2016 bytte ChaseXL dock inriktning. Under det nya namnet Puls Solutions arbetar bolaget i dag med personalfrågor, främst via en egenutvecklad mjukvara för att mäta och öka engagemanget bland ett företags medarbetare. Vd Christian Carlsson räknar med att omsätta tio miljoner kronor i år.

Svep är personalägt. Bolaget omsatte 44 miljoner kronor 2016 med ett resultat nära noll kronor uppger Mikael Hegardt. Vd är Bo Nyman.

Erik Olausson

Sedan starten 2014 har joint venture-bolaget Swemake i princip legat i malpåse. Nu har Lundabaserade Svep tagit över hela ägandet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.