måndag 29 april 2024

inloggad som

Skånsk närvaro i Barcelona krymper

Den skånska närvaron på världens största mobilmässa, Mobile World Congress i Barcelona, minskar i år. Orsaken är att EU-stödet för en gemensam skånsk delegation dragits in.

Ungefär 30 skånska företag har de senaste åren funnits representerade vid mässan, men i år är det bara tolv på den officiella anmälningslistan.

Förklaringen är att Cluster 55, ett IT-kluster i Öresundsregionen, inte längre beviljas EU-stöd för att samordna en resa för skånska mobil- och IT-startups.

— Det är givetvis olyckligt att man på programkontoret bestämt sig för att delegationsresor inte är något att ha, säger Micael Gustavsson, vd för Cluster 55.

Han tror egentligen inte är kostnaden för att delta som är det avgörande skälet att företagen inte ställer ut.

— Det handlar nog mer om att vi var drivande och letade upp lämpliga bolag, som kunde ha nytta av varandra och av att synas på mässan. Det blir också lättare för 15 samlade bolag att få uppmärksamhet från storbolagen, än att åka ner som en ensam startup från Ideon och försöka få kontakt, säger Micael Gustavsson till Rapidus.

Ett av bolagen som åkte med Cluster 55 för två år sedan, men som numera åker på egen hand, är Combain från Lund.

— Det är synd att Cluster 55 inte får arrangera en delegation längre. De var väldigt duktiga på att sätta ihop bra program och man fick tillfälle att träffa stora företag, bland annat Google och Huawei, genom dem, säger Björn Lindquist, vd på Combain.

Från Sverige ställer totalt 38 företag ut, varav alltså tolv är skånska; Crunchfish, Doro, Fingerprint Cards, Mobenga, Mobill, Seavus, Sony Mobile, Teleca, Tactel och TerraNet.

Ytterligare några av de skånska företag som besöker mässan för att knyta kontakter är Comoray, Expertmaker, Mapillary, Scantags, Sigma Connectivity, Svep Design Center, Topp Design och Web Manuals Sweden.

Jennie Lorentsson

Den skånska närvaron på världens största mobilmässa, Mobile World Congress i Barcelona, minskar i år. Orsaken är att EU-stödet för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.