tisdag 5 december 2023

inloggad som

Svep startar joint venture med Ericssonveteraner

Konsultbolaget Svep i Lund omsatte 32 miljoner kronor i fjol på teknikutveckling och produktdesign åt kunder som Mobill, Sony Mobile och Tunstall Healthcare Group. I ett nytt samriskbolag startat med en grupp tidigare inköpschefer från Ericssonsfären hoppas företaget även ta över själva produktionen.

Svep kommer äga 50 procent av nystartade Swemake. Tanken är att kunna ta hand om hela processen från produktidé till tillverkning och färdig produkt åt Sveps nuvarande kunder inom IT- och elektronikbranschen.

mikael_hegardt— Det är hård konkurrens bland teknikkonsulter här nere i södra Sverige. Genom att både kunna erbjuda både utveckling och tillverkning får vi en konkurrensfördel. Men tanken är även att hitta helt nya kunder, säger Sveps försäljnings- och marknadschef Mikael Hegardt till Rapidus.

I första hand handlar det om produktion av mindre serier på några tusen exemplar som Swemake ska inrikta sig på. Men om ett år räknar Mikael Hegardt med att vara redo att ta hand om tillverkningsserier på uppåt en halv miljon exemplar, för produktion i Asien eller Europa.

Andra hälften av Swemake ägs av ChaseXL, ett konsultbolag inom strategiska inköp grundat 2010 av en handfull avhoppare från Ericssonsfären och delägt av kommunikationsbyrån Symbal. Det är främst ChaseXL, med kontor i Shanghai och kunder som Doro, Axis och Nederman, som kommer stå för kontakter med fabriker och leverantörer. Christian Carlsson, en av ChaseXL:s grundare, blir vd för Swemake, med Mikael Hegardt som försäljningschef.

Personalägda Svep har i dag 36 anställda, något färre än för några år sedan. I dotterbolaget Fructel, som utvecklar ett speltillbehör till mobiltelefoner, är verksamheten lagd på is. Svep omsatte 31,6 miljoner kronor och gjorde ett resultat före skatt på 350.000 kronor under 2013, uppger Mikael Hegardt. För ChaseXL stannade omsättningen på 5,2 miljoner.

Erik Olausson

Konsultbolaget Svep i Lund omsatte 32 miljoner kronor i fjol på teknikutveckling och produktdesign åt kunder som Mobill, Sony Mobile […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.