fredag 3 maj 2024

inloggad som

Svep startar joint venture med Ericssonveteraner

Konsultbolaget Svep i Lund omsatte 32 miljoner kronor i fjol på teknikutveckling och produktdesign åt kunder som Mobill, Sony Mobile och Tunstall Healthcare Group. I ett nytt samriskbolag startat med en grupp tidigare inköpschefer från Ericssonsfären hoppas företaget även ta över själva produktionen.

Svep kommer äga 50 procent av nystartade Swemake. Tanken är att kunna ta hand om hela processen från produktidé till tillverkning och färdig produkt åt Sveps nuvarande kunder inom IT- och elektronikbranschen.

mikael_hegardt— Det är hård konkurrens bland teknikkonsulter här nere i södra Sverige. Genom att både kunna erbjuda både utveckling och tillverkning får vi en konkurrensfördel. Men tanken är även att hitta helt nya kunder, säger Sveps försäljnings- och marknadschef Mikael Hegardt till Rapidus.

I första hand handlar det om produktion av mindre serier på några tusen exemplar som Swemake ska inrikta sig på. Men om ett år räknar Mikael Hegardt med att vara redo att ta hand om tillverkningsserier på uppåt en halv miljon exemplar, för produktion i Asien eller Europa.

Andra hälften av Swemake ägs av ChaseXL, ett konsultbolag inom strategiska inköp grundat 2010 av en handfull avhoppare från Ericssonsfären och delägt av kommunikationsbyrån Symbal. Det är främst ChaseXL, med kontor i Shanghai och kunder som Doro, Axis och Nederman, som kommer stå för kontakter med fabriker och leverantörer. Christian Carlsson, en av ChaseXL:s grundare, blir vd för Swemake, med Mikael Hegardt som försäljningschef.

Personalägda Svep har i dag 36 anställda, något färre än för några år sedan. I dotterbolaget Fructel, som utvecklar ett speltillbehör till mobiltelefoner, är verksamheten lagd på is. Svep omsatte 31,6 miljoner kronor och gjorde ett resultat före skatt på 350.000 kronor under 2013, uppger Mikael Hegardt. För ChaseXL stannade omsättningen på 5,2 miljoner.

Erik Olausson

Konsultbolaget Svep i Lund omsatte 32 miljoner kronor i fjol på teknikutveckling och produktdesign åt kunder som Mobill, Sony Mobile […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • Rapportflod

    På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

  • Rapporter från Nederman & Duni

    Nederman Det Helsingborgsbaserade miljöteknikbolaget Nederman hade ”en stark inledning på året”, enligt rapporten får årets första kvartal. Omsättningen uppgick till […]

  • Krig om parkeringsplatserna

    Konkurrensen är hård mellan alla parkeringsappar. För de skånska företagen som säljer mobila parkeringstjänster är situationen pressad. Rapidus tar med […]

  • Dagens rapporter

    Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]

  • Nederman investerar i Helsingborg

    Miljöteknikbolaget Nederman bäddar för fortsatt tillväxt och har tagit första spadtaget till sin nya och större anläggning i Helsingborg. Samtidigt […]

  • Svep släpper ny betaltjänst för elbilar

    Teknikkonsultbolaget Svep, som arbetar med elektronisk produktutveckling, lanserar ett system för att hantera betalningar vid elbilsladdning. Bolaget har nu fått […]

  • Svep öppnar nytt labb i Lund

    Teknikkonsultbolaget Svep investerar två miljoner kronor i ett nytt labb på S:t Lars i Lund. Förutom att arbeta med elektronisk […]