torsdag 19 september 2024

inloggad som

Svep startar joint venture med Ericssonveteraner

Konsultbolaget Svep i Lund omsatte 32 miljoner kronor i fjol på teknikutveckling och produktdesign åt kunder som Mobill, Sony Mobile och Tunstall Healthcare Group. I ett nytt samriskbolag startat med en grupp tidigare inköpschefer från Ericssonsfären hoppas företaget även ta över själva produktionen.

Svep kommer äga 50 procent av nystartade Swemake. Tanken är att kunna ta hand om hela processen från produktidé till tillverkning och färdig produkt åt Sveps nuvarande kunder inom IT- och elektronikbranschen.

mikael_hegardt— Det är hård konkurrens bland teknikkonsulter här nere i södra Sverige. Genom att både kunna erbjuda både utveckling och tillverkning får vi en konkurrensfördel. Men tanken är även att hitta helt nya kunder, säger Sveps försäljnings- och marknadschef Mikael Hegardt till Rapidus.

I första hand handlar det om produktion av mindre serier på några tusen exemplar som Swemake ska inrikta sig på. Men om ett år räknar Mikael Hegardt med att vara redo att ta hand om tillverkningsserier på uppåt en halv miljon exemplar, för produktion i Asien eller Europa.

Andra hälften av Swemake ägs av ChaseXL, ett konsultbolag inom strategiska inköp grundat 2010 av en handfull avhoppare från Ericssonsfären och delägt av kommunikationsbyrån Symbal. Det är främst ChaseXL, med kontor i Shanghai och kunder som Doro, Axis och Nederman, som kommer stå för kontakter med fabriker och leverantörer. Christian Carlsson, en av ChaseXL:s grundare, blir vd för Swemake, med Mikael Hegardt som försäljningschef.

Personalägda Svep har i dag 36 anställda, något färre än för några år sedan. I dotterbolaget Fructel, som utvecklar ett speltillbehör till mobiltelefoner, är verksamheten lagd på is. Svep omsatte 31,6 miljoner kronor och gjorde ett resultat före skatt på 350.000 kronor under 2013, uppger Mikael Hegardt. För ChaseXL stannade omsättningen på 5,2 miljoner.

Erik Olausson

Konsultbolaget Svep i Lund omsatte 32 miljoner kronor i fjol på teknikutveckling och produktdesign åt kunder som Mobill, Sony Mobile […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.