torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Norska ägare lämnar Lundinova

Lundinova är återigen skånskt. Ledningsgruppen köper tillbaka resterande hälft av konsultbolaget från norska Data Respons.

Lundinova köptes upp av Data Respons 2008, för två år sedan köpte ledningen tillbaka hälften av bolaget och nu tar man hem resterande aktier. Affären sker på initiativ av Data Respons.

Varken Lundinovas vd Anders Alvin eller finanschefen på Data Respons, Rune Wahl, vill uppge köpesumman, men säger att ett lokalt ägande är det bästa för bolaget.

– Det har varit en svår marknad i Lund de senaste åren. Lokala krafter har bättre förutsättningar att lyckas med bolaget, säger Rune Wahl till Rapidus.

Lundinova behåller samma tekniska verksamhetsinriktning, men fokuserar på andra affärsmöjligheter.

– Vi vill jobba långsiktigt med våra kunder och bli deras utvecklingsavdelning i stället för en resurskonsult när det är hård belastning, säger Anders Alvin.

Lundinova har drabbats hårt av Sony Mobiles nedskärningar under de senaste fem åren, andelen mobiltelefonuppdrag har minskat från att ha stått för över hälften av omsättningen till en tiondel.

Mellan 2013 och 2014 sjönk bolagets omsättning med fyra miljoner kronor och minusresultatet minskade med strax över en miljon.

– Vi börjar komma upp ur svackan som vi varit i och med att Sony Mobile skurit ner, vi ser slutet på det, säger vd Anders Alvin till Rapidus.

Lundinova, med 24 anställda, utvecklar hård- och mjukvara för inbyggda system. Ett av bolagets viktigaste område är Internet of things. Ytterligare ett område Lundinova arbetar inom är medicinteknik, där utvecklas också trådlösa prylar. Bland kunderna finns Axis, Doro, Assa Abloy och Gambro.

Lundinova grundades 2001 av konsulter från Svep. Bolagets ägande är numera jämnt fördelad mellan vd Anders Alvin, Fredrik Bågenholm, som är ny styrelseordförande, och Marcus Weibull.

Emily Binks

 

Lundinova är återigen skånskt. Ledningsgruppen köper tillbaka resterande hälft av konsultbolaget från norska Data Respons. Lundinova köptes upp av Data Respons […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.