fredag 8 november 2024

inloggad som

Skånska börsbolag ökar FoU-kostnaderna med över 500 miljoner

Forsknings- och utvecklingskostnaderna för de teknikinriktade skånska börsbolagen ökade med över en halv miljard kronor under 2016, visar Rapidus genomgång av de färska boksluten. Nästan hälften av ökningen står Axis för.

Av de tolv teknik- och life sciencebolag med hela eller stora delar av sin utvecklingsverksamhet i Skåne som Rapidus tittat närmare på är det bara ett som minskar sina FoU-satsning. Active Biotech kapade forskningskostnaderna med 118 miljoner kronor, motsvarande två tredjedelar, efter att ha lagt ner fas III-studierna för sitt längst gångna projekt, mot prostatacancer.

I andra änden av skalan återfinns Fingerprint Cards, som har merparten av sin växande utvecklingsverksamhet förlagd till kontoren i Malmö och Köpenhamn, samt Lundabaserade Anoto. Under 2015 och 2016 genomförde Anoto en rad förvärv, inte minst av sin amerikanska partner Livescribe. Parallellt har bolaget dock genomfört ett sparprogram där 90 anställda och konsulter fått lämna verksamheten under året.

I kronor räknat är det Axis som ökat sina FoU-satsningar mest under 2016. Koncernen lade under året 1,2 miljarder kronor på att utveckla nya produkter, 247 miljoner kronor mer än 2015. Även här har ett antal förvärv spelat in, bland annat av Ideonbolaget Cognimatics och franska Citilog. Som Rapidus nyligen rapporterat ökade personalstyrkan under 2016 med 500 anställda, varav cirka hälften från förvärv och hälften genom nyanställningar inom främst forskning och utveckling.

För Alligator Bioscience, BioInvent, Camurus och de övriga börsbolagen i genomgången är ökningen mer blygsam. Malmöbaserade Beijer Electronics lade 137 miljoner kronor på forskning och utveckling under 2016, några få miljoner mer än året före. Vd Per Samuelsson räknar med att ligga kvar på samma nivå i absoluta tal ”de närmaste åren”. Däremot har typen av utveckling skiftat för Beijer Electronics.

– Tidigare har det framför allt handlat om hårdvara för oss, men 2016 var cirka hälften av vår utveckling kopplad till mjukvara, säger han till Rapidus.

Klicka här för att se hela listan med de skånska börsbolagens satsningar på forskning och utveckling.

Erik Olausson
Magnus Erlandsson

Forsknings- och utvecklingskostnaderna för de teknikinriktade skånska börsbolagen ökade med över en halv miljard kronor under 2016, visar Rapidus genomgång […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.


  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Aligned Bio skalar upp efter ny runda

    Lundabolaget Aligned Bio har säkrat verksamheten under 2025 med en ny finansieringsrunda. Nu ska bolagets teknik ut på marknaden.

  • Hon blir Medeons nya vd

    Tidigare i år sade Ulf G Andersson upp sig efter tio år som vd för Medeon. Nu är det klart med hans ersättare som närmast kommer från startup-världen i Lund.

  • Vd-byte på Invent Medic

    Kvinnohälsobolaget Invent Medics vd Anna Lindström slutar på sin post just när bolaget är på väg att bli lönsamt. Varför hon slutar och vem som efterträder henne får du veta här.

  • Psykobiotika ska lyfta Probi

    Probis omsättning minskade med 8 procent under tredje kvartalet. Det är en fortsättning på en flera år lång fallande trend. Vd Anita Johansen hoppas att en ny upptäckt ska leda till en vändning.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.