lördag 4 maj 2024

inloggad som

Pressat MagComp plockar tyska order

Skånska teknikbolaget MagComp har plockat två större order på energisnåla induktorer till högspänningselektronik. Men andra affärsområden går sämre och ägarna, med bland andra Industrifonden och Almi Invest Syd i spetsen, har just skjutit till 2,3 miljoner kronor i konvertibellån för att hålla verksamheten flytande.

MagComp är sprunget ur ett Vinnovafinansierat LTH-projekt från mitten av 2010-talet. Tekniken går ut på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel så att metallpulvret packas samman. Resultatet blir magnetelement som är effektivare och energisnålare än traditionella modeller.

Hittills står industriella induktionsvärmare för större delen av omsättningen, med kunder som Atlas Copco, Dynapac och Sandvik. Men den marknaden går trögt och på sikt är det i stället induktorer till filter som tar bort spänningstoppar vid elproduktion från exempelvis sol- och vindkraft som MagComps ledning hoppas mest på.

Sten Camitz– Vi kan nog omsätta 20 miljoner kronor om några år på induktionsvärmare. På induktorer handlar det om tresiffriga miljonbelopp, säger vd Sten Camitz till Rapidus.

Under 2016 räknar han med att MagComps intäkter för filterinduktorer ska öka från 1,3 till nära 4 miljoner kronor. Bland annat har bolaget precis börjat leverera till två större tyska kunder, globala företag som i sin tur levererar teknik till kraftdistributörer. Det uppger Sten Camitz utan att vilja nämna några namn.

De tyska affärerna är välbehövliga för MagComp, som visserligen ökade omsättningen senaste räkenskapsåret med 70 procent till 9,0 miljoner kronor men som samtidigt gjorde en förlust på 11,3 miljoner. För att hålla igång verksamheten har de nuvarande ägarna precis skjutit till strax över två miljoner kronor, varav merparten kommer från Almi Invest Syd, Industrifonden samt investeringsbolaget Tequity.

Enligt Sten Camitz pågår arbetet för att få in runt tio miljoner kronor i nytt riskkapital under hösten.

– Det ska räcka tills vi kan nå neutralt kassaflöde. Sedan kanske vi behöver mer pengar till expansion men ju fler referenskunder vi har desto enklare är det att få in, säger han till Rapidus.

MagComp är lokaliserat i Eslöv och sysselsätter 13 anställda. I ägarlistan syns även Volvo Technology Transfer. Styrelseordförande är Jan-Eric Bergström som även har poster i bland annat InnovumInvest, teknikföretaget Isec Industrial Security och Helsingborgsbaserade förpackningsbolaget Boxon. Tequitys grundare Nicolas Hassbjer har dock nyligen lämnat MagComps styrelse.

Erik Olausson

Skånska teknikbolaget MagComp har plockat två större order på energisnåla induktorer till högspänningselektronik. Men andra affärsområden går sämre och ägarna, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.