måndag 22 juli 2024

inloggad som

Miljonregn över skånska startups

|  
|  

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

Att det har varit svårt för många entreprenörer att hitta kapital är ingen hemlighet. Därför får man anta att beskedet från statliga Almi Invest tas emot med öppna armar. Almi Invest är en av Sveriges flitigaste techinvesterare med hundratals bolag i portföljen. Nu har man rest en tredje fondgeneration på cirka 1,6 miljarder kronor för investeringar under perioden 2024 – 2029. Syftet är i korta drag att stimulera en ökad tillväxt.

– Det här marknadskompletterande riskkapitalet hade egentligen behövts redan för ett år sedan, men det är verkligen glädjande att vi nu kan investera de här pengarna. Det har varit två tuffa år och nu börjar det äntligen lätta, säger Almi Invest Syds fondchef Alex Molvin. 

Almi Invest Syd arbetar med investeringar i tidig fas och verkar i Skåne och Blekinge län. Av de 1,6 miljarderna tillfaller totalt 126 miljoner kronor Almi Invest Syd, lika mycket som till exempel Almi Invest i Stockholm.

– Vi kommer att göra minst 20 investeringar under de kommande fem åren, men det kan bli betydligt fler än så. Vi håller fokus på det som regionen är stark på, det vill säga deep tech, life science, greentech, marinteknik, tech, food tech, industri och att kommersialisera forskning, säger Alex Molvin. 

Det är Tillväxtverket som beslutar om vilka som får förvalta myndighetens fonder. I början av året gav man klartecken och godkände sju regionala fonder och en nationell klimatfond för Almi Invests räkning. 

– Almi Invest Syd har varit med och backat skånska tillväxtbolag som Bonesupport, Acconeer och Debricked. Vi kommer att avisera nyinvesteringar inom kort, säger Alex Molvin. 

Förra året genomförde Almi Invest investeringar i totalt 137 företag till ett värde av 233 Mkr. Av genomförda investeringar avsåg 80 Mkr nyinvesteringar i 29 företag och 153 Mkr följdinvesteringar i 108 företag. Det sammanlagda resultatet från riskkapitalverksamheten uppgick 2023 till minus 237 Mkr, vilket kan jämföras med minus 37 Mkr året innan.

Martin Linderoth

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.