måndag 29 april 2024

inloggad som

Miljonregn över skånska startups

|  
|  

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

Att det har varit svårt för många entreprenörer att hitta kapital är ingen hemlighet. Därför får man anta att beskedet från statliga Almi Invest tas emot med öppna armar. Almi Invest är en av Sveriges flitigaste techinvesterare med hundratals bolag i portföljen. Nu har man rest en tredje fondgeneration på cirka 1,6 miljarder kronor för investeringar under perioden 2024 – 2029. Syftet är i korta drag att stimulera en ökad tillväxt.

– Det här marknadskompletterande riskkapitalet hade egentligen behövts redan för ett år sedan, men det är verkligen glädjande att vi nu kan investera de här pengarna. Det har varit två tuffa år och nu börjar det äntligen lätta, säger Almi Invest Syds fondchef Alex Molvin. 

Almi Invest Syd arbetar med investeringar i tidig fas och verkar i Skåne och Blekinge län. Av de 1,6 miljarderna tillfaller totalt 126 miljoner kronor Almi Invest Syd, lika mycket som till exempel Almi Invest i Stockholm.

– Vi kommer att göra minst 20 investeringar under de kommande fem åren, men det kan bli betydligt fler än så. Vi håller fokus på det som regionen är stark på, det vill säga deep tech, life science, greentech, marinteknik, tech, food tech, industri och att kommersialisera forskning, säger Alex Molvin. 

Det är Tillväxtverket som beslutar om vilka som får förvalta myndighetens fonder. I början av året gav man klartecken och godkände sju regionala fonder och en nationell klimatfond för Almi Invests räkning. 

– Almi Invest Syd har varit med och backat skånska tillväxtbolag som Bonesupport, Acconeer och Debricked. Vi kommer att avisera nyinvesteringar inom kort, säger Alex Molvin. 

Förra året genomförde Almi Invest investeringar i totalt 137 företag till ett värde av 233 Mkr. Av genomförda investeringar avsåg 80 Mkr nyinvesteringar i 29 företag och 153 Mkr följdinvesteringar i 108 företag. Det sammanlagda resultatet från riskkapitalverksamheten uppgick 2023 till minus 237 Mkr, vilket kan jämföras med minus 37 Mkr året innan.

Martin Linderoth

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.