fredag 24 maj 2024

inloggad som

Miljonregn över skånska startups

|  
|  

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

Att det har varit svårt för många entreprenörer att hitta kapital är ingen hemlighet. Därför får man anta att beskedet från statliga Almi Invest tas emot med öppna armar. Almi Invest är en av Sveriges flitigaste techinvesterare med hundratals bolag i portföljen. Nu har man rest en tredje fondgeneration på cirka 1,6 miljarder kronor för investeringar under perioden 2024 – 2029. Syftet är i korta drag att stimulera en ökad tillväxt.

– Det här marknadskompletterande riskkapitalet hade egentligen behövts redan för ett år sedan, men det är verkligen glädjande att vi nu kan investera de här pengarna. Det har varit två tuffa år och nu börjar det äntligen lätta, säger Almi Invest Syds fondchef Alex Molvin. 

Almi Invest Syd arbetar med investeringar i tidig fas och verkar i Skåne och Blekinge län. Av de 1,6 miljarderna tillfaller totalt 126 miljoner kronor Almi Invest Syd, lika mycket som till exempel Almi Invest i Stockholm.

– Vi kommer att göra minst 20 investeringar under de kommande fem åren, men det kan bli betydligt fler än så. Vi håller fokus på det som regionen är stark på, det vill säga deep tech, life science, greentech, marinteknik, tech, food tech, industri och att kommersialisera forskning, säger Alex Molvin. 

Det är Tillväxtverket som beslutar om vilka som får förvalta myndighetens fonder. I början av året gav man klartecken och godkände sju regionala fonder och en nationell klimatfond för Almi Invests räkning. 

– Almi Invest Syd har varit med och backat skånska tillväxtbolag som Bonesupport, Acconeer och Debricked. Vi kommer att avisera nyinvesteringar inom kort, säger Alex Molvin. 

Förra året genomförde Almi Invest investeringar i totalt 137 företag till ett värde av 233 Mkr. Av genomförda investeringar avsåg 80 Mkr nyinvesteringar i 29 företag och 153 Mkr följdinvesteringar i 108 företag. Det sammanlagda resultatet från riskkapitalverksamheten uppgick 2023 till minus 237 Mkr, vilket kan jämföras med minus 37 Mkr året innan.

Martin Linderoth

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.