onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Microsoft i Staffanstorp pressar det skånska elnätet

Microsofts nya datahallar i Staffanstorp sätter press på det skånska elnätet och satsningen överraskar experter. Samtidigt råder det oenighet om hur pressat nätet i det aktuella området är. Eon själva är förtegna om hur de ska möta kraven från it-jätten.

Max Åhman, docent i miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola, blev förvånad när han hörde att Microsoft skulle etablera sig i Staffanstorp.

– Eon har sagt att de har svårt att ta nyetablering av industri. Att elnätet måste rustas upp först, säger han till Rapidus och fortsätter med att han trots det är positiv till nyheten.

– Tidigare fanns det flera dataföretag som tittade på Skåne, men sedan valde Norrland i stället då det var billigare och enklare där.

På frågor om hur energiförsörjningen ska lösas, som dessutom enligt företaget själva ska ha “minimal påverkan på samhället”, hänvisar Microsoft till Eon.

Ivan Loftrup-Ericson, presschef på Eon, vill inte gå in på detaljer med hänvisning till pågående förhandlingar.

– Vi har en pågående dialog och som med alla förfrågningar jobbar vi för att kunna förse dem med den kapacitet de behöver, säger Ivan Loftrup-Ericson, presschef på EON.

Hur påverkar Microsofts etablering kapacitetsbristen på det skånska elnätet?

– Som du säger har vi har en utmaning med kapaciteten i Skåne. Men med varje förfrågan gör vi en utredning om hur vi kan tillgodose deras önskemål på bästa sätt.

Ivan Loftrup-Ericson bekräftar att kapacitetsbristen även är aktuell i Staffanstorps kommun. Men om det råder det delade meningar.

– Vi har läget under kontroll, säger Hampus Trellid, Staffanstorps Energis vd.

Så det finns ingen kapacitetsbrist i Staffanstorp?

– Nej.

Mette Carlbom

Microsofts nya datahallar i Staffanstorp sätter press på det skånska elnätet och satsningen överraskar experter. Samtidigt råder det oenighet om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.