söndag 28 april 2024

inloggad som

Microsoft i Staffanstorp pressar det skånska elnätet

Microsofts nya datahallar i Staffanstorp sätter press på det skånska elnätet och satsningen överraskar experter. Samtidigt råder det oenighet om hur pressat nätet i det aktuella området är. Eon själva är förtegna om hur de ska möta kraven från it-jätten.

Max Åhman, docent i miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola, blev förvånad när han hörde att Microsoft skulle etablera sig i Staffanstorp.

– Eon har sagt att de har svårt att ta nyetablering av industri. Att elnätet måste rustas upp först, säger han till Rapidus och fortsätter med att han trots det är positiv till nyheten.

– Tidigare fanns det flera dataföretag som tittade på Skåne, men sedan valde Norrland i stället då det var billigare och enklare där.

På frågor om hur energiförsörjningen ska lösas, som dessutom enligt företaget själva ska ha “minimal påverkan på samhället”, hänvisar Microsoft till Eon.

Ivan Loftrup-Ericson, presschef på Eon, vill inte gå in på detaljer med hänvisning till pågående förhandlingar.

– Vi har en pågående dialog och som med alla förfrågningar jobbar vi för att kunna förse dem med den kapacitet de behöver, säger Ivan Loftrup-Ericson, presschef på EON.

Hur påverkar Microsofts etablering kapacitetsbristen på det skånska elnätet?

– Som du säger har vi har en utmaning med kapaciteten i Skåne. Men med varje förfrågan gör vi en utredning om hur vi kan tillgodose deras önskemål på bästa sätt.

Ivan Loftrup-Ericson bekräftar att kapacitetsbristen även är aktuell i Staffanstorps kommun. Men om det råder det delade meningar.

– Vi har läget under kontroll, säger Hampus Trellid, Staffanstorps Energis vd.

Så det finns ingen kapacitetsbrist i Staffanstorp?

– Nej.

Mette Carlbom

Microsofts nya datahallar i Staffanstorp sätter press på det skånska elnätet och satsningen överraskar experter. Samtidigt råder det oenighet om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.