tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Stark svensk kapitalmarknad gynnar alla – även Danmark

|  , , ,

Anders HaskelKort sagt: Drömmen om en gemensam kapitalmarknad i Öresundsregionen förblir avlägsen. Stockholm kommer fortsätta vara finansiell ”Capital of Scandinavia” – till nytta för både skånska och i allt högre grad danska bolag. Just för småföretag som vill noteras är frågan om inte den svenska kapitalmarknaden till och med är världsledande.

Av Anders Haskel, gästskribent

I början av veckan arrangerades på nytt ett möte där frågan om en gemensam Öresundsbörs diskuterades. Även om det sällan kommer fram några revolutionerande tankar i sådana här sammanhang går det att fånga upp en del intressanta korn.

Exempelvis att danska läkemedelsbolaget Nuevolution inför noteringen på Stockholmsbörsens ”förgård” First North i december lyckades attrahera nästan 10.000 nya aktieägare och ta in en kvarts miljard kronor i nytt kapital. Det är fantastiska siffror som dessutom ska ses i ljuset av att det handlar om ett för gemene man totalt okänt utländskt bolag som kliver in på börsen vid en tidpunkt när det råder ett förhållandevis bistert börsklimat.

Detta säger otroligt mycket om Stockholms styrka. Samtidigt är det lätt att dra slutsatsen att den danska aktiemarknaden eller för den delen även den utopiska idén om en gemensam Öresundsbörs aldrig kommer att kunna erbjuda ens i närheten av samma möjligheter.

Svensk kapitalmarknad och den infrastruktur och kultur som byggts upp med Stockholm som epicentrum är i det närmaste unik i världen. Jag vill påstå att det ingen annanstans finns lika goda möjligheter för mindre bolag, som dessutom i många fall har stora svårigheter att hitta kapital på annat sätt, att lyckas med en börsnotering.

De förutsättningar som finns i Sverige har växt fram under flera decennier och kan inte rakt av kopieras på ett sätt som leder till liknande framgång i exempelvis Danmark.

Det handlar om en aktiekultur som funnits sedan länge. När börsen vaknade till liv på 1980-talet blev det nästan en folksport att teckna aktier i riskfyllda nyintroduktioner. Svenska allmänheten har sedan dess visat en förvånansvärd vilja att ta hög risk genom att köpa in sig i nya bolag på börsen.

Sveriges Aktiesparares Riksförbund har länge varit en av de största aktiespararorganisationerna i världen och enbart ungdomsförbundet har fler medlemmar än moderorganisationens danska motsvarighet.

Även om många mindre börsbolag upplever att de behandlas styvmoderligt av media är möjligheterna goda att få redaktionell uppmärksamhet. Det har på senare år dessutom växt fram ett antal företag som ägnar sig åt så kallad uppdragsanalys vilket innebär att företagen betalar för att få sin aktie analyserad och analysen publicerad. Ett brett intresse bland allmänheten leder dessutom till hög aktivitet på diverse diskussionsforum, bloggar och i sociala medier.

Det ena föder det andra. Det finns ett antal finansbolag som specialiserat sig på att ta mindre bolag till börsen. Dessa har efterhand byggt upp effektiva distributionslistor med kontaktuppgifter till hågade spekulanter. Även de stora nätmäklarna Nordnet och Avanza fungerar som effektiva distributionsplattformar och kan i kraft av sina starka varumärken bidra till att locka många ägare till de bolag som söker sig till börsen.

I och med att finns flera exempel på framgångsrika danska noteringar i Stockholm ökar sannolikheten att strömmen över sundet kommer att växa. Doften av nya intäktsmöjligheter gör att svenska värdepappersbolag i allt högre grad riktar blickarna mot Danmark för att fånga upp nästa börskandidat.

Amerikanska Nasdaq som äger börserna både i Köpenhamn och i Stockholm är främst intresserat av att nya bolag noteras. Om det sedan sker i Danmark eller Sverige är ointressant.

I Danmark finns en liknande diskussion som vi känner från Sverige när svenska bolag får utländska ägare. Kommer de danska företagen att efterhand bli svenska med allt vad det kan innebära för arbetstillfällen och annan utarmning i Danmark?

Lägg ner den diskussionen och var i stället glad över de fantastiska möjligheter som svensk aktiemarknad erbjuder. En flygresa från Kastrup till Stockholm tar bara en timme och innebär dessutom färre gränskontroller än en resa över Öresund.

Kort sagt: Drömmen om en gemensam kapitalmarknad i Öresundsregionen förblir avlägsen. Stockholm kommer fortsätta vara finansiell ”Capital of Scandinavia” – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.