måndag 22 juli 2024

inloggad som

Kungens solceller i konkurs

|  ,
|  

Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

Spotlight-noterade Ourliving arbetar med att digitalisera boende- och fastighetsindustrin med hjälp av en digital plattform. I december förra året köpte bolaget upp konkurrenten Boappa, en app för kommunikation inom bostadsrättsföreningar och samfälligheter.

Runt årsskiftet samma år tog Ourliving klivet in i energisektorn och köpte solcellsbolaget Solarfuture. I början gick allt strålande, bland annat tilldelade Statens fastighetsverk Solarfuture uppdraget att uppföra en solcellsanläggning på Kungliga slottet i Stockholm. Men nu har alltså styrelsen i Ourliving ansökt om konkurs för Solarfuture vid Malmö tingsrätt.

Solarfuture har varit underfinansierat över tid på grund av långa projekttider som binder kapital och som lett till en ökad skuldsättning i bolaget. Konkursen och underfinansieringen har påverkat Ourliving i så hög grad att styrelsen bedömer det nödvändigt att genomföra en företagsrekonstruktion.

– Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden. Solarfuture har ackumulerat skulder över tid och dragits med goodwill-nedskrivningar. Det har bidragit negativt med skuldsättning i moderbolaget och det är nu inte hållbart längre, säger den avgående vd:n Henrik Jarl.

Två miljoner kronor är garanterade av befintliga aktieägare i en kommande emission och huvudägarnas befintliga lån till bolaget, som uppgår till 2,35 Mkr kronor, konverteras till ägarkapital som en del i rekonstruktionsplanen.

Samtidigt har Ourliving slutfört ett besparingsprogram där bland annat flera anställda fått lämna. Och trots turerna bedömer styrelsen att Ourliving efter rekonstruktionen når de finansiella mål som Rapidus tidigare skrivit om.

– Baserat på dessa åtgärder och en stark tillväxt i Boappa så tror vi på lönsamhet och positivt kassaflöde under det fjärde kvartalet i år, säger Henrik Jarl.

Att han skulle lämna Ourliving på grund av situationen i bolaget eller att han är borttvingad från vd-posten förnekas bestämt.

– Jag lämnar på eget bevåg. Nu är mitt fokus att slutföra ett antal uppgifter för att ta OurLiving mot lönsamhet och lämna över till min ersättare. Jag har en klar plan för vad jag ska göra efter sommaren, men det är inget jag kan berätta om nu, säger Henrik Jarl.

Stina Åkesson blir tillförordnad vd i Ourliving. Hon jobbar i dag som IR-chef på Softhouse, som är det största ägarbolaget till OurLiving.

Ourliving har i skrivande stund ett börsvärde på 11 Mkr.

Martin Linderoth

Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.