fredag 17 maj 2024

inloggad som

Kungens solceller i konkurs

|  ,
|  

Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

Spotlight-noterade Ourliving arbetar med att digitalisera boende- och fastighetsindustrin med hjälp av en digital plattform. I december förra året köpte bolaget upp konkurrenten Boappa, en app för kommunikation inom bostadsrättsföreningar och samfälligheter.

Runt årsskiftet samma år tog Ourliving klivet in i energisektorn och köpte solcellsbolaget Solarfuture. I början gick allt strålande, bland annat tilldelade Statens fastighetsverk Solarfuture uppdraget att uppföra en solcellsanläggning på Kungliga slottet i Stockholm. Men nu har alltså styrelsen i Ourliving ansökt om konkurs för Solarfuture vid Malmö tingsrätt.

Solarfuture har varit underfinansierat över tid på grund av långa projekttider som binder kapital och som lett till en ökad skuldsättning i bolaget. Konkursen och underfinansieringen har påverkat Ourliving i så hög grad att styrelsen bedömer det nödvändigt att genomföra en företagsrekonstruktion.

– Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden. Solarfuture har ackumulerat skulder över tid och dragits med goodwill-nedskrivningar. Det har bidragit negativt med skuldsättning i moderbolaget och det är nu inte hållbart längre, säger den avgående vd:n Henrik Jarl.

Två miljoner kronor är garanterade av befintliga aktieägare i en kommande emission och huvudägarnas befintliga lån till bolaget, som uppgår till 2,35 Mkr kronor, konverteras till ägarkapital som en del i rekonstruktionsplanen.

Samtidigt har Ourliving slutfört ett besparingsprogram där bland annat flera anställda fått lämna. Och trots turerna bedömer styrelsen att Ourliving efter rekonstruktionen når de finansiella mål som Rapidus tidigare skrivit om.

– Baserat på dessa åtgärder och en stark tillväxt i Boappa så tror vi på lönsamhet och positivt kassaflöde under det fjärde kvartalet i år, säger Henrik Jarl.

Att han skulle lämna Ourliving på grund av situationen i bolaget eller att han är borttvingad från vd-posten förnekas bestämt.

– Jag lämnar på eget bevåg. Nu är mitt fokus att slutföra ett antal uppgifter för att ta OurLiving mot lönsamhet och lämna över till min ersättare. Jag har en klar plan för vad jag ska göra efter sommaren, men det är inget jag kan berätta om nu, säger Henrik Jarl.

Stina Åkesson blir tillförordnad vd i Ourliving. Hon jobbar i dag som IR-chef på Softhouse, som är det största ägarbolaget till OurLiving.

Ourliving har i skrivande stund ett börsvärde på 11 Mkr.

Martin Linderoth

Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]