torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Analys: Life science-branschen mest utsatt när finansieringen börjar svaja

Kort sagt: Trots varningar om att slutet av högkonjunkturen är nära så finns det fortfarande mycket kapital där ute som behöver investeras. I life science-branschen, där utveckling av produkterna kräver lång tid och mycket pengar, är en notering på exempelvis First North ofta en avgörande finansieringsform för bolagen. Men den dag finansieringen börjar svaja är life science den mest utsatta branschen av alla.

Av Elisabet Ottosson, reporter

Allt fler analytiker säger att toppen på konjunktionen är nådd, men tillväxten fortsätter och industrin går för högvarv trots märkliga presidentbeslut, handelsblockader och en möjlig hård Brexit. Under en period strax innan jul avstannade den svenska börshandeln och värdet sjönk, men strax efter steg börsen med över tio procent. Räntan är låg vilket gör att en del andra investeringsalternativ inte är attraktiva. Fortfarande kommer många erbjudanden om att investera i bolag som ska introduceras på svenska handelsplatser.

”För bra läkemedelsprojekt finns det alltid pengar”, konstaterar en riskkapitalist med placeringar i miljardklassen. Men vem kan identifiera ett bra projekt? De som är insatta i riskerna kring läkemedelsforskning, och var behoven är störst och efterfrågan högst, har större chans att satsa sina pengar rätt. De som investerar i life science har ofta en stor riskvilja.

Ett av tio projekt med påbörjade tester i klinik når hela vägen fram till godkänt läkemedel, och det kan ta 10-15 år med en kostnad i miljardklassen. Om investerare kommer in tidigare i bolaget är träffsäkerheten ännu lägre. Å andra sidan kan projekt inom exempelvis diagnostik och medicinteknik utvecklas snabbare. Investerare lockas förstås till life science av den enorma uppsidan. ”Det är lite som att spela på kasino, men man har åtminstone skapat arbetstillfällen och nya läkemedel när det lyckas”, var en affärsängels kommentar.

Bolagen tar fortfarande in mycket pengar. Senaste exemplet är Malmöbolaget Ascelia Pharma som börjar handlas på Nasdaq Stockholm i mars. Nyemissionen i samband med börsintroduktionen blev övertecknad, gav bolaget cirka 200 miljoner kronor och över 4.000 nya ägare. Bland de större märks Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder och Alto, och störste ägaren är riskkapitalbolaget Sunstone Capital. Bolaget är i slutfasen av den kliniska utvecklingen av sitt kontrastmedel som i bästa fall kan börja marknadsföras 2022.

Det är fortfarande lätt för rätt projekt att få finansiering i storleksordningen 50-100 miljoner kronor från riskkapitalister och andra fondbolag. Likaså kommer det den närmaste tiden inte vara några större problem att få ängelinvesteringar i storleken mellan en och fem miljoner kronor.

Men när det behövs finansiering i mellanskiktet, 10-15 miljoner kronor, har svensk life science-bransch ett strukturellt problem, känt sedan länge: det finns för få spelare i den klassen. Riskkapitalisterna har (för) mycket pengar och har sedan tiotalet år lyft sina investeringar ifrån mellannivån. Att uppstartsbolag går in tidigt på börsen är ingen ny företeelse, men att det är så många bolag som gör det är nytt – och detta kan vara en av anledningarna. Men vid tidiga noteringar finns också risken att bolagen inte får in den ytterligare finansiering som de kommer att behöva i sin utvecklingsfas, och att värdet på bolagen sedan störtdyker.

Om ingen större makrohändelse dyker upp kommer uppstartsbolagen med stor sannolikhet kunna skramla in finansiering under åtminstone något år till. En avmattning kan kanske ses orsakad av att småsparare kommer välja säkrare placeringar. Den dag investerare blir mer försiktiga är life science den mest utsatta branschen av alla med sina stora kapitalbehov och långa utvecklingstider.

Kort sagt: Trots varningar om att slutet av högkonjunkturen är nära så finns det fortfarande mycket kapital där ute som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp.