fredag 24 maj 2024

inloggad som

Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

Har du koll på vad som sägs om oss på andra sidan sundet? Rapidus börjar i dag med ett återkommande svep över den danska Sverigebevakningen.

Alla danska medier – inklusive Se & Hør, Politiken, Jyllands-Posten, Børsen – rapporterade när kung Frederik på måndagen besökte Stockholm och kung Carl Gustaf med drottningar.

Öresundsregionen nämndes av kung Frederik på Kungliga Slottet den 6 maj:

”Resan från Malmö till Köpenhamn och tillbaka är snabbt över och känns mer som en inrikesresa än en internationell resa för tusentals danskar. För 25 år sedan träffades jag och kronprinsessan Victoria på den nästan färdiga bron och sedan dess har idéer, kunskap och arbetskraft flödat mellan våra två länder. Öresundsregionen är Skandinaviens folkrikaste region och danskar och svenskar kommer varandra nära som aldrig förr”, sa han.

Eurovision: Malmö står högt på agendan – till och med i affärstidningen Børsen – eftersom det är Eurovision. Den danska deltagaren Saba klär sig i en vit jacka med en fredsduva på ryggen, konstaterar Børsen. Det debatteras i Danmark att Israel står i skamvrån i Malmö.

Förlorade svenska pengar: Børsen lyfter också fram den nya danska digitala banken Lunar som med svenska pengar utmanar etablerade danska banker. Lunar gjorde en förlust på 411 miljoner danska kronor under 2023 och halverar sin utlåning. En stor del av de förlorade pengarna kommer från den svenska storinvesteraren Kinnevik som har danska investeringar i 30 danska företag, däribland Agreena, Pleo – och Lunar.

För två år sedan köpte Kinnevik 6 procent av aktierna för 815 miljoner svenska kronor. Investeringen har mer än halverats och gett en starkt negativ avkastning. Lunar, som grundades av Ken Villum Klausen med två partner, beviljades banklicens 2019 och utlovar bättre resultat 2024.

Hövding: Upprördheten över att tusentals danskar också har köpt cykelhjälmar från konkursade Hövding har inte försvunnit i Danmark. Nyligen rapporterade Børsen att 25.000 hjälmar från Hövding i Malmö säljs utomlands – utanför EU – efter att de köpts av konkursboet av ett okänt företag. Så utlänningar kan lagligen skada skallen – eller?

Branden i börshuset: Den katastrofala branden i den 400 år gamla Köpenhamnsbörsen i april har fått kommentatorer i Jyllands-Posten att söka efter en lärdom från Sverige. Till skillnad från Danmark har Sverige ett nationellt råd för kulturskydd som har riktlinjer för hur kulturarvet bäst skyddas under krig och kriser. Regeringen i Stockholm har avsatt 3 miljarder kronor för skydd av kulturarvet i 2024-2030. Danmark borde göra det samma.

Befolkning: Danmark och Sverige har det gemensamma fertilitetsprojektet Reprounion. Men dagstidningen Politiken har den dåliga nyheten att svenskar är lika dåliga på att föda barn som danskar. Danskarna trodde att Sveriges frikostigare regler för föräldraledighet och barnomsorg var lösningen, men nej: Andelen svenska kvinnor som säger nej till barn har fördubblats på tio år. Sverige brottas också med sjunkande födelsetal.

– För 20-30 år sedan hade det kanske gjort skillnad, säger Glenn Sandström, docent i historisk demografi vid Umeå universitet, till Politiken. Svenskarna har knappt två barn per kvinna, bara litet högre än Danmark, Norge och Finland.

Keld Broksø

Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.