torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Fortsatt nedåt för Sturup

|  ,
|  

Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser, med Visby som näst sämst med minus 8 procent.

Det är framförallt på utrikessidan minskningen har skett, i april var det mindre än hälften så många passagerare jämfört med samma månad förra året. Inrikesresenärerna minskade med lite mer än tio procent till strax över 44.000 personer, en halvering jämfört med hur det såg ut före pandemin. 

Totalt reste drygt 2,6 miljoner resenärer varav 2 miljoner utrikes via Swedavias tio flygplatser under april. Resandet var 20 procent under de nivåer som gällde före pandemin. Endast Stockholm, Kiruna och Ronneby hade fler resande än i april förra året.

– Det är framför allt ett förändrat trafikutbud hos ett av flygbolagen som påverkar siffrorna i april samt ett förändrat inrikesresande i södra Sverige som vi ser just nu. Men vi tror dock på en återhämtning över tid. Flygplatsen är oerhört viktig för regionen och Sveriges tillgänglighet. De senaste veckorna ser vi en ökning i resandet och vi har ett flertal nya intressanta charterdestinationer till Europa i årets nya sommartrafikprogram, säger Nils Funke, ny flygplatschef från april för Malmö Airport på Swedavia. 

Han ersätter Karin Öhrström som går vidare till befattningen som direktör för Regional Airports inom Swedavia. 

Elisabet Ottosson

Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.