onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Fortsatt danskt lämmeltåg till svenska börslistor

Om två veckor noteras cancervaccinbolaget RhoVac på Aktietorget och Rapidus kan i dag berätta om ytterligare ett danskt life science-projekt som är nära en svensk listning. Bara det senaste året har fem danska småbolag valt bort en notering i hemlandet och sökt sig till de svenska börslistorna.

RhoVac har just stängt sin listningsemission på 20,3 miljoner kronor. Bolaget är baserat i Hørsholm på norra Själland och utvecklar en läkemedelskandidat mot cancer som bygger på att få kroppens immunförsvar att identifiera och döda celler med hög förekomst av proteinet RhoC, som finns i förhöjda doser i metastaserande cancerceller. Som ett litet bolag utan kliniska data finns det ingen möjlighet att notera sig i Danmark, menar vd Anders Ljungqvist.

– Efter finanskrisen har det varit otroligt svårt att få riskkapital till sådana läkemedelsprojekt. Det finns heller inga små börser i Danmark. Vi har visserligen First North, men där är det stendött, säger han till Rapidus.

Under 2015 har strömmen av danska innovationsbolag som valt en svensk notering blivit allt starkare, totalt under året listades fyra danska småföretag. Mest spektakulärt är kanske Nuevolution, som tog in nära en kvarts miljard kronor i samband med sin listning på First North i december.

I mitten på mars gör ytterligare ett danskt bolag med börsplaner entré då Synact Pharma deltar på Sedermera Fondkommissions event i Lund tillsammans med ett tiotal skånska bolag som är noterade eller på väg att bli det. Synact Pharma bildades 2011 som en avknoppning från Århusbaserade Action Pharma, som något år senare sålde sitt längst gångna projekt till amerikanska Abbott för 110 miljoner dollar.

Synact utvecklar läkemedelskandidater mot reumatism och har en handfull egna anställda. Bolaget är delägt av investeringsbolaget Capnova men behöver pengar för att starta de första fas I-studierna, och en notering i Sverige är enligt vd Jeppe Øvlsesen ett alternativ.

– En notering på Aktietorget är en väg framåt vi tittar på. Vi tittar också på att bilda ett svenskt moderbolag, vilket behövs om du ska noteras i Sverige, säger han till Rapidus.

För Saniona, som startade vågen med danska noteringar i Sverige genom sin listning på Aktietorget 2014, har det gett utdelning att gå över sundet i jakt på riskkapital. Trots att den senaste emissionen i oktober inte blev fulltecknad har bolaget hittills plockat in 90 miljoner kronor via Aktietorget.

I dag kom även besked att amerikanska Michael J Fox Foundation, grundad av den Parkinsondrabbade skådespelaren, ger Saniona ett forskningsanslag på 600.000 dollar för att utveckla en läkemedelskandidat mot nervsjukdomen inriktad på kroppens nikotinreceptorer.

Erik Olausson

Om två veckor noteras cancervaccinbolaget RhoVac på Aktietorget och Rapidus kan i dag berätta om ytterligare ett danskt life science-projekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad