torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Ny fond rider på noteringsvågen – ska satsa 150 miljoner

Investeringsbolaget Axel Granlunds mångårige vd Jonas Edelswärd tar rodret i nybildade Swedish Growth Fund, som backas upp av en erfaren skara skånska investerare. De närmaste tre åren ska fonden satsa 150 miljoner kronor i danska och svenska life science-bolag som står på tröskeln till aktiemarknaden.

Bakom Swedish Growth Fund står bland andra Enzymaticas medgrundare Staffan Bergqvist, juristen Cecilia Hollerup och Volito-veteranen Sven Holmgren. Via Lundabolaget Nordic Innovation Invest har trion sedan tidigare investerat i fem skånska innovationsbolag som noterats de senaste åren: Enzymatica, Advenica, GWS Production, BimObject och Idogen. I Swedish Growth Fund ska takten växlas upp betydligt.

Jonas_Edelswärd– Tanken är att göra ett tiotal investeringar om året, och satsa 5-10 miljoner kronor per bolag. Vi räknar med att ha 150 miljoner kronor i kassan till våren och göra vår första investering under första kvartalet 2016, säger vd Jonas Edelswärd till Rapidus.

Han har de senaste åtta åren varit vd för AB Axel Granlund, som är huvudägare i Malmöbaserade miljardkoncernen Volito.

Fokus för Swedish Growth Fund ligger på sydsvenska och själländska life science-bolag som planerar att notera sig inom 18 månader. Efter listningen ska fonden gradvis sälja av sitt innehav.

– Därmed kommer vi också gå in och stötta vid noteringen, säger Jonas Edelswärd.

Bland medgrundarna och delägarna finns Niclas Lundqvist, med ett förflutet från Sedermera Fondkommission i Ängelholm. I styrelsen sitter även Håkan Nelson, tidigare vd för den avvecklade verksamheten Malmöhus Invest.

Ledningen har redan varit över i USA för att träffa potentiella investerare och enligt Staffan Bergqvist är intresset stort.

– Vi har redan fått förfrågningar om investeringar på totalt en halv miljard, säger han till Rapidus.

Swedish Growth Fund ska vara öppen för svenska allmänheten att köpa in sig i och Jonas Edelswärd väntar därför på nödvändigt tillstånd från Finansinspektionen. På sikt är målet att få ihop 400 miljoner kronor till kassan, uppger han. Fonden ska dock ha en relativt kort livslängd på 3-5 år.

– Därför kan det rent praktiskt bli så att vi bildar nya fonder efter hand, säger Jonas Edelswärd.

Hittills under 2015 har sju skånska och danska life science-bolag listat sig på de svenska aktiemarknaderna. De närmaste veckorna noteras ytterligare fyra: Immunovia, Camurus, QuickCool och Nuevolution.

Erik Olausson

Investeringsbolaget Axel Granlunds mångårige vd Jonas Edelswärd tar rodret i nybildade Swedish Growth Fund, som backas upp av en erfaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.