torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Temperaturen stiger i regionens finansbolag

Kort sagt: Det är fortfarande mycket långt från Norra Vallgatan till Wallstreet. Men som en av mycket få svenska utposter utanför Stockholm håller den skånska finansindustrin på att brösta upp sig.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I en ombyggd industrilokal på Sixten Sparres Gata i utkanten av Ystad sitter en handfull anställda och arbetar med något som inte låter så speciellt men ändå är ganska unikt: fondförvaltning utanför tullarna. Här har Atlant Fonder sitt huvudkontor sedan 2015, då skåningen Michael Ekelund tog över som vd.

Med 3,5 miljarder i förvaltat kapital är Atlant Fonder en mycket liten spelare i branschen, men de är inte ensamma i Skåne. Malmöbaserade IKC-gruppen förvaltar totalt ett tiotal miljarder, varav fondverksamheten står för merparten. Av närmare 40 anställda sitter runt 30 vid det skånska huvudkontoret. Och i höstas värvade Coeli bankveteranen Mikael Petersson till sin Malmögren, för att dra igång en helt ny hedgefond.

Såväl Atlant som IKC är grundade av Skånebor och historien är även huvudskälet till placeringen för en annan skånsk uppstickare: Resurs Bank. Banken har sina rötter i en kedja av radio- och tv-butiker som på 1980-talet var tidigt ute med att erbjuda hemelektronik på avbetalning.

Än i dag står fakturerings- och betalningstjänster vid konsumentköp för drygt 40 procent av rörelseintäkterna och här har banken haft god draghjälp av den växande e-handeln. Av bankens cirka 750 anställda finns 500 i Sverige, varav den absoluta merparten vid huvudkontoret i Helsingborg samt IT-avdelningen i Malmö, som drog igång 2017.

I likhet med banksektorn i stort märks högkonjunkturen tydligt hos Resurs Bank. I senaste halvårsrapporten ökade rörelseresultatet med 13 procent till 632 miljoner kronor. Konkurrenten Ikano Bank, med huvudkontor i Hyllie i södra Malmö, minskade visserligen sitt rörelseresultat i den senaste rapporten. Men affärsvolymen ökade samtidigt med 12 procent till 65,7 miljarder kronor.

Även för landets största sparbank, Sparbanken Skåne, ökar affärsvolymen till rekordhöga 193 miljarder kronor under slutet av 2017. Det är fortfarande mindre än den sammanlagda affärsvolymen för Färs & Frosta, Sparbanken Öresund och Sparbanken 1826 innan de tre gjorde gemensam sak 2014. Men då ska man komma ihåg att en stor del av Sparbanken Öresunds verksamhet inte följde med i bildandet av Sparbanken Skåne utan svaldes av Swedbank.

Utmanaren, Ystad-baserade Sparbanken Syd, håller som bäst på att göra inbrytningar med kontor i Malmö och Lomma och en ny etablering i Kristianstad.

För en annan nisch inom finansbranschen har Skåne nästan blivit epicentrum. Sedermera Fondkommission och Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö har de senaste åren lotsat rekordmånga innovationsbolag till en notering på de mindre listorna. Inte minst för noteringar på Aktietorget har Sedermera, som har samma ägare som handelsplatsen, tagit en betydande marknadsposition.

Utvecklingen eldas på ytterligare av Financial Meetings Øresund, som med sina kapitalmarknadsfrukostar försöker dra hit tungviktarna från Stockholm.

Men trenden för Skånes finansbransch är inte entydig. I somras stängde nätbanken Avanza ner sitt kortlivade försäljningskontor i Malmö, inriktat mot private banking och tjänstepensionsförvaltning. Och i slutet av hösten avvecklade SEB sin avdelning för aktiemäkleri i Malmö och flyttade verksamheten till Göteborg och Stockholm. I gengäld fick Avanzas konkurrent Nordnet under hösten sin första skånska adress med en nyöppnad filial i Malmö, initialt med ett par anställda på plats.

Även framöver lär Stockholm behålla sin position som Sveriges absoluta finansiella centrum. Det är här storbolagen håller kapitalmarknadsdagar, det är här Nordens största aktiemarknad är belägen. Såväl Atlant Fonder som IKC Group har anställda analytiker i Stockholm som kan sköta nödvändigt fotarbete i huvudstadens finanskvarter. Men i takt med att de skånska uppstickarna blir fler och större kommer även gatorna i Malmö, Helsingborg och Ystad bli allt mer trampade av finansfolket.

Rättelse: När Rapidus igår rapporterade om Sparbanken Skånes resultat för 2017 blev en siffra fel om affärsvolymen. Rätt ska vara att affärsvolymen ökade med fem procent, till 193 miljarder kronor. Rapidus beklagar felet.

Kort sagt: Det är fortfarande mycket långt från Norra Vallgatan till Wallstreet. Men som en av mycket få svenska utposter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.