fredag 1 mars 2024

inloggad som

Temperaturen stiger i regionens finansbolag

Kort sagt: Det är fortfarande mycket långt från Norra Vallgatan till Wallstreet. Men som en av mycket få svenska utposter utanför Stockholm håller den skånska finansindustrin på att brösta upp sig.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I en ombyggd industrilokal på Sixten Sparres Gata i utkanten av Ystad sitter en handfull anställda och arbetar med något som inte låter så speciellt men ändå är ganska unikt: fondförvaltning utanför tullarna. Här har Atlant Fonder sitt huvudkontor sedan 2015, då skåningen Michael Ekelund tog över som vd.

Med 3,5 miljarder i förvaltat kapital är Atlant Fonder en mycket liten spelare i branschen, men de är inte ensamma i Skåne. Malmöbaserade IKC-gruppen förvaltar totalt ett tiotal miljarder, varav fondverksamheten står för merparten. Av närmare 40 anställda sitter runt 30 vid det skånska huvudkontoret. Och i höstas värvade Coeli bankveteranen Mikael Petersson till sin Malmögren, för att dra igång en helt ny hedgefond.

Såväl Atlant som IKC är grundade av Skånebor och historien är även huvudskälet till placeringen för en annan skånsk uppstickare: Resurs Bank. Banken har sina rötter i en kedja av radio- och tv-butiker som på 1980-talet var tidigt ute med att erbjuda hemelektronik på avbetalning.

Än i dag står fakturerings- och betalningstjänster vid konsumentköp för drygt 40 procent av rörelseintäkterna och här har banken haft god draghjälp av den växande e-handeln. Av bankens cirka 750 anställda finns 500 i Sverige, varav den absoluta merparten vid huvudkontoret i Helsingborg samt IT-avdelningen i Malmö, som drog igång 2017.

I likhet med banksektorn i stort märks högkonjunkturen tydligt hos Resurs Bank. I senaste halvårsrapporten ökade rörelseresultatet med 13 procent till 632 miljoner kronor. Konkurrenten Ikano Bank, med huvudkontor i Hyllie i södra Malmö, minskade visserligen sitt rörelseresultat i den senaste rapporten. Men affärsvolymen ökade samtidigt med 12 procent till 65,7 miljarder kronor.

Även för landets största sparbank, Sparbanken Skåne, ökar affärsvolymen till rekordhöga 193 miljarder kronor under slutet av 2017. Det är fortfarande mindre än den sammanlagda affärsvolymen för Färs & Frosta, Sparbanken Öresund och Sparbanken 1826 innan de tre gjorde gemensam sak 2014. Men då ska man komma ihåg att en stor del av Sparbanken Öresunds verksamhet inte följde med i bildandet av Sparbanken Skåne utan svaldes av Swedbank.

Utmanaren, Ystad-baserade Sparbanken Syd, håller som bäst på att göra inbrytningar med kontor i Malmö och Lomma och en ny etablering i Kristianstad.

För en annan nisch inom finansbranschen har Skåne nästan blivit epicentrum. Sedermera Fondkommission och Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö har de senaste åren lotsat rekordmånga innovationsbolag till en notering på de mindre listorna. Inte minst för noteringar på Aktietorget har Sedermera, som har samma ägare som handelsplatsen, tagit en betydande marknadsposition.

Utvecklingen eldas på ytterligare av Financial Meetings Øresund, som med sina kapitalmarknadsfrukostar försöker dra hit tungviktarna från Stockholm.

Men trenden för Skånes finansbransch är inte entydig. I somras stängde nätbanken Avanza ner sitt kortlivade försäljningskontor i Malmö, inriktat mot private banking och tjänstepensionsförvaltning. Och i slutet av hösten avvecklade SEB sin avdelning för aktiemäkleri i Malmö och flyttade verksamheten till Göteborg och Stockholm. I gengäld fick Avanzas konkurrent Nordnet under hösten sin första skånska adress med en nyöppnad filial i Malmö, initialt med ett par anställda på plats.

Även framöver lär Stockholm behålla sin position som Sveriges absoluta finansiella centrum. Det är här storbolagen håller kapitalmarknadsdagar, det är här Nordens största aktiemarknad är belägen. Såväl Atlant Fonder som IKC Group har anställda analytiker i Stockholm som kan sköta nödvändigt fotarbete i huvudstadens finanskvarter. Men i takt med att de skånska uppstickarna blir fler och större kommer även gatorna i Malmö, Helsingborg och Ystad bli allt mer trampade av finansfolket.

Rättelse: När Rapidus igår rapporterade om Sparbanken Skånes resultat för 2017 blev en siffra fel om affärsvolymen. Rätt ska vara att affärsvolymen ökade med fem procent, till 193 miljarder kronor. Rapidus beklagar felet.

Kort sagt: Det är fortfarande mycket långt från Norra Vallgatan till Wallstreet. Men som en av mycket få svenska utposter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.