fredag 10 maj 2024

inloggad som

Sol Voltaics tar in bryggfinansiering på 44 miljoner…

Förra veckan kunde Rapidus avslöja att Energimyndigheten var på väg att skjuta till ett tvåsiffrigt miljonbelopp till nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund. Den slutliga finansieringsrundan är på 44 miljoner kronor – men ändå bara en försmak av vad bolaget planerar för.

22 miljoner står Energimyndigheten medan den tunga ägarskaran skjuter till resten. Pengarna motsvarar vad Sol Voltaics använde upp under 2014.

Erik Smith– Det här handlar om en bryggfinansiering från investerarna i vänta på att andra kapitaltillskott skulle bli klara. Nu har vi fått bidraget från Energimyndigheten och kommer inleda diskussionerna med ägarna om en större finansieringsrunda, säger vd Erik Smith till Rapidus.

Han räknar även med tillskott framöver som är mer av bidrags-karaktär. Utöver Energimyndighetens stöd har Sol Voltaics nyligen säkrat 2,3 miljoner euro genom två EU-projekt.

Sol Voltaics utökade under sommaren lokalytan i Active Biotech-huset i Lund från 600 till 1.000 kvadratmeter för att få plats att utveckla sin produktion av nanotrådar. Trådarna skapas i en patenterad gasprocess kallad Aerotaxy och överförs till en ogenomskinlig platsfilm som draperas över solceller. Mätningar har visat att verkningsgraden därmed kan öka från 16 till 27 procent.

Processen är komplicerad och enligt Erik Smith kommer det fortfarande dröja runt tre år innan produkten kan vara ute på marknaden. Men tekniken testas just nu hos globala spelare inom materialproduktion och solcellstillverkning, uppger han.

– Vår produkt kommer användas av industripartner i liten skala mot slutet av nästa år, säger Erik Smith.

Sol Voltaics är en avknoppning från Lunds universitets nanometerforskning och har ett 30-tal anställda. Bland ägarna finns Industrifonden, Nano Future Invest och Wallenbergarnas Foundation Asset Management.

Erik Olausson

Förra veckan kunde Rapidus avslöja att Energimyndigheten var på väg att skjuta till ett tvåsiffrigt miljonbelopp till nanoteknikbolaget Sol Voltaics […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen