tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Purac tredubblar resultatet

2014 var ett händelserikt år för Lundabaserade miljöteknikbolaget Purac, som bland annat säkrade ett avtal värt 95 miljoner kronor för att uppföra en ny biogasanläggning i Lillehammer. Omsättningen steg med 15 procent till 600 miljoner kronor medan rörelseresultatet tredubblades till 31 miljoner kronor, enligt preliminära siffror.

Purac, som fram till 1972 var en del av Tetra Pak, designar och bygger anläggningar för vattenrening, avloppsbehandling och biogasproduktion. De senaste åren har bolaget fokuserat på marknaden i Kina och landade nyligen en order där värd 125 miljoner kronor.

Jonas Fack– Läget ser fantastiskt bra ut i Kina. Vi är marknadsledande på leveranser av biogasanläggningar för restaurang- och hushållsavfall och vi kommer att vara delaktiga i moderniseringen av fem jättestora avloppsreningsverk i Peking, säger vd Jonas Fack till Rapidus.

Reningsverken drivs av Beijing Drainage Group och arbetet beräknas pågå till och med 2017.

Förutom Kina satsar Purac främst på Skandinavien. 2001 tecknade bolaget ett 20 år långt driftskontrakt med ett kommunalt reningsverk i Oslo och 2010 landade de en order värd 115 miljoner kronor för att bygga ut två avloppsreningsverk i Bergen. Bolaget har även flera projekt igång i Sverige och Danmark.

– Det sker en stor utbyggnad av avlopps- och dricksvattenanläggningar i Skandinavien och vi ser en bra marknad framför oss, säger han.

Under 2015 räknar Jonas Fack med att omsätta 693 miljoner kronor. Purac har drygt 150 anställda runt om i världen, varav drygt 90 sitter i Sverige. Bolaget ägs av Läckeby Water Group som i sin tur ägs av KF-koncernen. För två år sedan meddelade KF att de säljer av allt som inte är kärnverksamhet och Purac har varit till salu sedan dess.

Izabella Rosengren

2014 var ett händelserikt år för Lundabaserade miljöteknikbolaget Purac, som bland annat säkrade ett avtal värt 95 miljoner kronor för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.