onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Oklart med finansiering för Skånes företagsinkubatorer

När Vinnova från årsskiftet tar över ansvaret för nationella inkubatorprogrammet väntar en omstöpning av hela stödstrukturen. För Skånes tre största företagsinkubatorer står sammanlagt åtta miljoner kronor i årlig finansiering på spel. På Minc har vd Mårten Öbrink redan börjat förbereda sig för värsta tänkbara scenario.

Totalt delas i år drygt 70 miljoner kronor ut som driftsbidrag till 25 inkubatorer runt om i landet inom ramen för det nationella inkubatorprogrammet BIG Sweden. I Skåne får Ideon Innovation, Minc och Lund Life Science Incubator upp mot 30 procent av sin budget från programmet. För 2015 är nuvarande stödnivåer garanterade till och med tredje kvartalet, efter det är framtiden oviss.

Osäkerheten har fått Mårten Öbrink, vd på Minc, att börja se om sitt hus. Tillsammans med Region Skånes näringslivschef Bodil Rosvall Jönsson sitter han i en nationell referensgrupp som Vinnova använder sig av i arbetet med det nya programmet.

marten obrink— Vi hade räknat med 2,5 miljoner kronor under 2015, men det är bara 75 procent av dem som är garanterade i dagsläget. Vi diskuterar just nu i styrelsen hur vi ska hantera detta. Man kan tänka sig att söka pengar på annat håll, exempelvis via Tillväxtverket, säger Mårten Öbrink till Rapidus.

För Lund Life Science Incubator blir påverkan mindre, av inkubatorns 16 miljoner kronor i budget kommer 2 miljoner från nationella inkubatorprogrammet. Som jämförelse står hyresintäkter för 5 miljoner kronor, en intäkt som enligt vd Örjan Norberg ser ut att bli ”avsevärt högre” under 2015 även om de första företagen nu lämnar inkubatorn då cancerläkemedelsbolaget Immunovia och Aktietorgslistade CLS flyttar till andra lokaler inom Medicon Village.

— Vi hoppas på fortsatt stöd på nuvarande nivå eller till och med utökat stöd. Men det kan man inte veta. Vi genomför inga åtgärder i dagsläget, men blir det stora förändringar måste vi se över vår organisation och verksamhet, säger Örjan Norberg.

Störst andel statlig finansiering har i dag Ideon Innovation. I år kommer 3 av 10,5 miljoner kronor från nationella inkubatorprogrammet. Men Richard Mosell, som är vd för inkubatorn och nyligen tog över som tillförordnad vd för hela Ideon, räknar med att forskningsparkens inflytande ska säkra fortsatt finansiering.

— Det ryktas att Vinnova vill ha färre men vassare inkubatorer, då finns det risk för att någon blir utan finansiering. Men det är svårt att köra över Lund och Ideon, säger han.

Senast i slutet av oktober väntas Vinnova skicka in sitt förslag till näringsdepartementet på nya villkor för att få finansiering. Myndighetens presschef Daniel Holmberg vill i dag inte kommentera arbetets gång eller vad inkubatorerna kan vänta sig.

Erik Olausson

När Vinnova från årsskiftet tar över ansvaret för nationella inkubatorprogrammet väntar en omstöpning av hela stödstrukturen. För Skånes tre största […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.