måndag 22 juli 2024

inloggad som

Immunovia studsar upp

Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.

Immunovia fick ett kraftigt lyft på börsen sedan bolaget meddelat att det framgångsrikt utvecklat exakta analyser för att kunna mäta proteiner för nästa generations tester. Dock har bolaget en lång väg kvar till sitt forna börsvärde.

Diagnosbolaget Immunovias första produkt är ett test för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln. Bolaget arbetar med molekylärdiagnostik inriktat på diagnostisering av komplexa cancerformer och immuna sjukdomar. Målet är att etablera blodbaserade tester för att tidigt kunna identifiera olika former av pankreascancer. Immunovia är grundat av Carl Borrebaeck och sedan knappt ett år tillbaka är Jeff Borcherding vd för bolaget.

– Det nyligen kommunicerade resultatet är ett viktigt steg för nästa generations tester, men vi har flera steg framför oss. Nästa steg är att bekräfta tillförlitligheten i testerna, säger Jeff Borcherding.

Gårdagens besked fick Immunovias aktie att rusa på börsen och den var vid stängning upp över 70 procent. Dock har aktien förlorat 98 procent av sitt värde de senaste tre åren. Aktien har gått från 130 kronor till att nu noteras i 2,38 kronor. Bolaget har i skrivande stund ett börsvärde på knappt 120 miljoner kronor.

– Uppgången visar att vi kan leverera det vi tidigare har kommunicerat. Det finns en optimism i marknaden, säger Jeff Borcherding.

Samtidigt som han tog över vd-posten meddelade grundaren Carl Borrebaeck att han lämnar uppdraget som styrelseordförande. I dag är Peter Høngaard Andersen Immunovias styrelseordförande. Carl Borrebaeck är fortfarande en av bolagets tre största aktieägare.

Martin Linderoth

Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.