tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Immunovia studsar upp

Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.

Immunovia fick ett kraftigt lyft på börsen sedan bolaget meddelat att det framgångsrikt utvecklat exakta analyser för att kunna mäta proteiner för nästa generations tester. Dock har bolaget en lång väg kvar till sitt forna börsvärde.

Diagnosbolaget Immunovias första produkt är ett test för tidig upptäckt av cancer i bukspottskörteln. Bolaget arbetar med molekylärdiagnostik inriktat på diagnostisering av komplexa cancerformer och immuna sjukdomar. Målet är att etablera blodbaserade tester för att tidigt kunna identifiera olika former av pankreascancer. Immunovia är grundat av Carl Borrebaeck och sedan knappt ett år tillbaka är Jeff Borcherding vd för bolaget.

– Det nyligen kommunicerade resultatet är ett viktigt steg för nästa generations tester, men vi har flera steg framför oss. Nästa steg är att bekräfta tillförlitligheten i testerna, säger Jeff Borcherding.

Gårdagens besked fick Immunovias aktie att rusa på börsen och den var vid stängning upp över 70 procent. Dock har aktien förlorat 98 procent av sitt värde de senaste tre åren. Aktien har gått från 130 kronor till att nu noteras i 2,38 kronor. Bolaget har i skrivande stund ett börsvärde på knappt 120 miljoner kronor.

– Uppgången visar att vi kan leverera det vi tidigare har kommunicerat. Det finns en optimism i marknaden, säger Jeff Borcherding.

Samtidigt som han tog över vd-posten meddelade grundaren Carl Borrebaeck att han lämnar uppdraget som styrelseordförande. I dag är Peter Høngaard Andersen Immunovias styrelseordförande. Carl Borrebaeck är fortfarande en av bolagets tre största aktieägare.

Martin Linderoth

Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.