torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Precis vad Precise behövde

Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

Precise Biometrics utvecklar sedan 1997 mjukvara för finger- och handavkänning. Bolaget blev offer för IT-kraschen vid millennieskiftet och hamnade dessutom under 2010-talet i skuggan av Fingerprint Cards och har inte levererat något värde till aktieägarna sedan starten.

Vd Joakim Nydemark sa dock till Rapidus i april att han var full av optimism. Marknaden för mobiltelefoner saktade ned under pandemin, men har kommit tillbaka. Dessutom har bolaget ny teknologi och fler produkter.

I rapporten för årets första kvartal ökar omsättningen en aning från 19 Mkr till 22 Mkr. Mest noterbart är dock att förlusten minskade från ett rörelseresultat på minus 7 Mkr till minus 3 Mkr.

”Skulle det inte vara för två något försenade kundbetalningar på totalt 11 Mkr så hade även kassaflödet för kvartalet varit starkt. Med en omsättning som går i rätt riktning och med ett positivt resultat före avskrivningar ser jag ljust på framtiden”, skriver Joakim Nydemark i rapporten.

Aktien steg med 20 procent på tisdagsförmiddagen.

Gunnar Wrede

Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.