torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Omstridd ägare lämnar Neola

Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

Transaktionen har skett utanför marknaden och inneburit att flera delägare stärkt sin position. Investeringsbolaget Anmiro – med affärsmännen Anders Pettersson, Mikael Hägg och Roland Schylit – är Neolas största ägare och kontrollerar efter affären en fjärdedel av bolagets aktier.

Näst störst är String Furniture-grundaren Pär Josefssons Conspargo Capital, som också stärker sin position. Det gör även LMK, Brodvik och Bengt Nevsten. Daniel Oelker, med bakgrund bland annat från Hilding Anders och Zetadisplay, kliver samtidigt in som ny delägare.

– Cardeon köpte sina aktier utanför marknaden 2021 och har inte varit aktiva i bolaget eller deltagit i några emissioner sedan dess. Så vi är väldigt glada för att vi nu får en stärkt ägarkonstellation med aktiva ägare som bidrar med mycket mer än bara kapital, säger Neolas vd Hanna Sjöström till Rapidus.

Cardeon hamnade i blåsväder i media 2021 efter en granskning i Dagens Industri inför bolagets då planerade börsnotering på Nasdaq i New York. Granskningen publicerades bara veckor att Cardeon tagit över huvudägarskapet i Neola. Tidningen visade bland annat att Cardeons värdering översteg portföljinnehavet med 200 procent. Ett bolag i portföljen, First North-noterade Lumito, anklagades dessutom för att ha skickat ut ett pressmeddelande med falsk information som fick aktien att stiga.

Hur påverkades Neola av blåsvädret runt Cardeon?

– Aktiekursen utvecklades sämre under en period trots att vi uppnådde uppsatta milstolpar och verksamheten gick enligt plan, svarar Hanna Sjöström.

Masoud Khayyami är Cardeons grundare, vd och största ägare. Han är doktor i biokemi, styrelseordförande i Prolight Diagnostics och Teqcool samt vd för Spectracure.

Emiliano Strauss

Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.