fredag 24 maj 2024

inloggad som

Ljusglimtar på mörk startup-himmel

2023 var ett tufft år för startup-scenen. De skånska inkubatorerna vittnar om färre antal ansökningar och investerare som håller hårt i plånboken. Men vändningen är på gång.

En skakig omvärld och ett osäkert ekonomiskt läge har satt sina spår. På Minc i Malmö kom det in cirka 25 procent färre ansökningar till verksamheten 2023 jämfört med tidigare år.

– När det gäller rest kapital bland våra startups är tendensen densamma, bolagen har tagit in lägre belopp totalt jämfört med 2022. Men det är såklart säkert inte endast osäkerheten utan det beror även på i vilken cykel bolagen befinner sig. En del bolag har förlängt sin runway och därmed inte behövt resa kapital under 2023, så det är förmodligen en kombination av olika faktorer, säger Mincs vd Daniel Persson.

Han tror att det ljusnar under det här årets första månader.

– Vi började få fler ansökningar till våra program under Q4 2023 och med en inflation på nedgång kommer nog kapitalet hitta tillbaka till startup-scenen igen, så jag har helt klart positiva förväntningar, säger Daniel Persson.

Även på Helsingborgsbaserade Hetch syns en effekt av läget i konjunkturen. Framförallt gäller det en minskning av tillgången på kapital och en försiktighet kring att starta bolag.

– Vi ser däremot fortfarande ett bra flöde med idéer men ingen ökning, däremot ser vi högre kvalitet generellt. Det är ofta i sådana här tider som kvaliteten ökar och volymen minskar. Det är samma med investeringar. Det görs investeringar men i mindre volymer där investerarna tittar djupare och där det är tuffare att nå igenom, säger Hetch vd David Nilsson Sträng.

På forskningsparken Medeon i Malmö var förra året tufft för startups inom life science-området. Några bolag har gått under och många har gått på sparlåga. Samtidigt har flera bolag fått se sina nyemissioner tecknas en bit under målsättning.

– Det har rått en minskad tillgång på riskvilligt kapital, präglat av marknadens stora utmaningar med inflation och dålig börsutveckling i stort, säger Medeons vd Ulf G Andersson.

Han tror dock på en snabbare återhämtning än tidigare prognoser.

– Innan trodde jag på en återhämtning 2025, men jag har blivit lite mer optimistisk kring att situationen kan förbättras redan i år. Det grundar sig i de senaste dagarnas mer positiva rapporter kring ekonomin i stort. Vi ska dock inte ropa hej för tidigt, vi har lärt oss att utvecklingen kan svänga snabbt, säger Ulf G Andersson.

Även Smile ser en inbromsning i antalet nya bolag som kommer till Lundainkubatorn.

– Vi ser färre projekt från akademin, men vi har fått ett uppsving i antalet tidiga läkemedelsprojekt startade av serieentreprenörer, säger Thomas Unt, som är ansvarig för investerarrelationer och investeringar i ängelinvesterarbolaget Smile Inject.

Enligt Thomas Unt är dock investeringsviljan inför nästa år fortsatt god.

– Vi sett ett tydligt skifte från investeringar i förhoppningsbolag till bolag som ligger nära intäkt eller exit. Generellt ser vi en fortsatt hård villkorspress från investerarkollektivet, vilket leder till längre investeringsprocesser, säger han.

E-commerce park i Helsingborg har fokus på lönsamma tillväxtbolag. Karsten Deppert är koordinator för inkubatorn på E-commerce Park.

– När det gäller investeringar ser vi ingen direkt skillnad mot tidigare. Vi följer dock våra bolag och hur det går för dem, och det är fortsatt bra tillväxt för majoriteten.

Karsten Deppert säger också att tongångarna är relativt positiva på E-commerce park.

Vår målsättning är ju att bolagen som går igenom inkubatorprogrammet ska växa minst dubbelt så snabbt som e-handelsbranschen i stort. Vi har historiskt haft en starkare tillväxt än så, tre gånger branschen i snitt. Både 2022 och 2023, när e-handeln generellt backat, har vi ändå stark positiv tillväxt i bolagen, med 20 procent i snitt.

Martin Linderoth

2023 var ett tufft år för startup-scenen. De skånska inkubatorerna vittnar om färre antal ansökningar och investerare som håller hårt i plånboken. Men vändningen är på gång.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.