torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Inarea ökar arean

Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

Inarea kan liknas vid det börsnoterade fönsterbolaget Inwido, där investerare hittat en stor fragmenterad marknad och består av många små entreprenörer. Idén är att köpa upp dessa och skapa en stor koncern för att dra nytta av synergieffekter.

Small Cap Partners, med förre Beijer Ref-vd:n Per Bertland i spetsen, började med att köpa två golvläggningsföretag i Malmö före pandemin. Sedan har förvärven kommit slag i slag och fram till nu har de skrapat ihop en koncern som omsätter mer än 1,5 miljarder kronor.

När Rapidus talade med Per Bertland för ett år sedan sa han att målet var att nå en omsättning på 3 miljarder kronor inom fem år. Detta mål uppnås redan nu genom förvärvet av två finska företag: golvkoncernen Heikkinen Yhtiöt och målerifirman LTU Group. Tillsammans omsätter dessa 1,2 miljarder kronor.

Från vänster: Rikard Fransson, vd Inarea Group, Hans Förster, COO Inarea Group Janne Mustonen, Country Manager Inarea Finland, Jarmo Heikkinen, grundare av Heikkinen.

Båda bolagen ägs av den finske entreprenören Jarmo Heikkinen som nu säljer sitt livsverk, men återinvesterar i Inarea vilket innebär att han får en aktiepost på drygt 10 procent. Han tar även plats i styrelsen för Inarea Group.

– Den här affären är i linje med vår strategi att växa i Norden och detta är det första förvärvet vi gör utanför Sverige. Storleken på förvärvet gör att vi snabbt etablerar oss i Finland. Heikkinen är Finlands största golvläggningsföretag och varumärket är välkänt i landet, säger Inareas vd Rickard Fransson.

Förvärvet innebär att Inarea-koncernen växer med 600 anställda till totalt 1.400. Eftersom målerifirman LTU ingå i affären innebär detta att Inarea dessutom utvidgar verksamhetsområdet utöver golvläggning.

Priset uppges inte men affären finansieras med en kombination av eget kapital och banklån, samt att Jarmo Heikkinen återinvesterar. Rickard Fransson uppger att både Inarea och Heikkinen-gruppen har ungefär samma lönsamhet på cirka 6 procent EBITA-marginal, men att målet är att komma upp till 10 procent senast 2027.

Per Bertland, som är ordförande i Inarea, har flaggat för att Small Cap Partners har en exitstrategi för golvkoncernen och att tidshorisonten för en försäljning är relativt kort. Beroende på finansklimat skulle en försäljning kunna ske redan under 2024, sa han till Rapidus i december i fjol. Rickard Fransson förtydligar:

– Om Per för ett halvår sedan sa att det kunde bli aktuellt redan i år så har nog det tidperspektivet förskjutits framåt en del. Vi ser fortfarande inte att tiden är rätt för att sälja, men vi rustar för det, säger han.

Gunnar Wrede

Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.