torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Börsbolagen nobbar enklare rapportering

Stockholmsbörsens förenklade regler om kvartalsrapportering har inte fått något genomslag i Skåne. Faktum är att det hittills är mindre än en handfull företag i hela landet som hakat på.

Rapidus har gått igenom de skånska kvartalsrapportera och trots att rapportfloden har börjat ebba ut är det inte något skånskt börsbolag som valt att anamma de nya enklare reglerna.

Det var i höstas som Nasdaqchefen Magnus Billing presenterade flera punkter som skulle göra börsen mer attraktiv och stoppa dräneringen av listorna. En regeländring som började gälla från årsskiftet var att det inte längre är krav på att upprätta en kvartalsrapport för första och tredje kvartalet. Istället ska det räcka med en enklare delårsredogörelse.

Men att döma av börsbolagens reaktion är det tveksamt om regeländringen kommer medföra att fler företag knackar på Nasdaq-porten framöver. I en rundringning Rapidus genomfört är budskapet genomgående att kostnadsbesparingen skulle vara marginell och att information ändå måste fram.

En som ser med skepsis på regeländringen är Axis vd Ray Mauritsson.

Ray_Mauritsson— Har man inte med informationen i kvartalsrapporten kommer det fler frågor istället. Jag tror att kontinuitet i informationsflödet är viktigt. Det är lite märkligt att man ska vara ett publikt bolag men sedan inte dela med sig av informationen, säger Ray Mauritsson.

Trelleborgs finanschef Ulf Berghult framför liknande argument:

— Våra interna rapportsystem finns på plats, och vi gör ständigt interna vecko- och månadsrapporter till koncernledning och styrelse. Vi ser inte att en nedväxling till kvartalsredogörelse under två av kvartalen skulle minska arbetsbördan så pass mycket att vi har något att vinna på det.

Tillsammans med jättarna Investor och Kinnevik är forskningsbolaget BioGaia, med viss verksamhet i Lund, ett av företagen som valt att gå över till delårsredogörelse.

Enligt finanschefen Margareta Hagman var det ändå frågan om en marginell förenkling.

Margareta_hagman— Vi tog ut moderbolaget från balansräkningen, i praktiken blev det ett par sidor mindre. Först om man slopade kravet på kvartalsrapport helt skulle det få en verklig effekt, säger Margareta Hagman till Rapidus.

Aktiespararnas vd Carl Rosén går ett steg längre och menar att mindre information kan slå tillbaka hårt.

— Vi tror inte på det. I praktiken finns dessa rutiner redan ute hos bolagen. Sedan pekar all erfarenhet mot att utförliga kvartalsrapporter också är bra för kursutvecklingen. Det finns en korrelation där, vilket skulle göra en lägre informationsgrad kontraproduktiv, säger Rosén.

Enligt Nasdaq OMX presschef Carl Norell är förändringen riktad till båda befintliga börsbolag och dem som överväger en listning. Han vill inte dra några stora växlar på att det är så få bolag som valt att göra en delårsredogörelse.

— Det är för tidigt att utvärdera effekten efter bara ett kvartal. De nya reglerna har tagits fram tillsammans med en lång rad aktörer och de ska skapa en större flexibilitet för företagen. Det hoppas vi ska uppskattas, säger Carl Norell till Rapidus.

Joel Lyth

Stockholmsbörsens förenklade regler om kvartalsrapportering har inte fått något genomslag i Skåne. Faktum är att det hittills är mindre än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.