tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Storbolagen flaggar för tuffare tider

2022 innebar i många fall rekord. Men nu blir det tuffare. Här följer en sammanställning av Skånes tyngre bokslutsrapporter hittills.

Trelleborg
Gummikoncernen Trelleborgs vd Peter Nilsson flaggar för ett tuffare första kvartal i år, efter ett 2022 som var det bästa hittills för koncernen.

– Det är med tillförsikt och med stor entusiasm som vi fortsätter förbättra Trelleborg. Ambitionen att öka såväl försäljningen som att ytterligare höja lönsamheten kvarstår, skriver Peter Nilsson i rapporten, men fortsätter:

–I skrivande stund finns det flera makroekonomiska tecken på att vi är på väg in i en svalare period jämfört med de kraftiga tillväxtåren 2021–2022. Vår samlade bedömning är i nuläget att efterfrågan under det första kvartalet kommer vara lägre jämfört med det fjärde kvartalet.

Trelleborgs omsättning ökade med 27 procent till 31,1 miljarder kronor under helåret 2022, ett alla tiders helårsrekord. Rörelseresultatet ökade med 30 procent till 5,1 miljarder vilket gav en marginal på 16,8 procent.

Hexpol
Hexpol, som tillverkar polymerer för gummitillverkning och bland annat säljer till Trelleborg, hade försäljningsmässigt också ett starkt 2022, dock med försämrad lönsamhet.

– Försäljningstillväxten för (fjärde, red) kvartalet som helhet var stark med en ökning om 35 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år med bra försäljning i alla marknader samt alla produktområden. I slutet av december såg vi dock lägre försäljning jämfört med början av kvartalet påverkat av lagerjusteringar hos kunder och effekterna från det extrema vintervädret i USA, skriver vd Georg Brunstam i rapporten. Han fortsätter:

– Osäkerheten framöver är fortsatt hög med kraftigt stigande inflation och räntor, störningar i leveranskedjan och Rysslands invasion av Ukraina. Vi tror dock att vårt starka kundfokus i kombination med geografisk närhet till kunderna ger oss fortsatta möjligheter att hantera störningarna och ytterligare stärka vår marknadsposition.

Hexpols helår slutade med en försäljning på 22,2 miljarder kronor, en ökning med 39 procent jämfört med året innan, samt ett rörelseresultat på 3,3 miljarder. Marginalen minskade från 19,2 procent till 14,8 procent.

BHG Group
BHG Group, som tidigare hette Bygghemma, hade ett 2022 som blev tuffare allteftersom året gick. Den organiska försäljningstillväxten blev negativ med 5 procent och rörelseresultatet mer än halverades. För fjärde kvartalet blev det en förlust före skatt på 180 miljoner kronor.

– Vi bedömer att omvärlden i 2023 blir fortsatt utmanade, framför allt under första halvåret, och vi fortsätter agera på den handlingsplan vi annonserade i tredje kvartalet med fokus på att förbättra lönsamheten och kassaflödet. Detta sker bland annat genom ett omfattande kostnadsbesparingsprogram på 150–200 Mkr på årsbasis, skriver vd Gustaf Öhrn i rapporten.

Probi
Probi, som tillverkar nyttiga bakterier som kosttillskott, hade ett turbulent 2022. I december fick vd Tom Rönnlund gå på dagen sedan utvecklingen gått åt fel håll. Försäljningen minskade under 2022 med valutajusterade 17 procent till 618 miljoner kronor. Lönsamheten halverades och för fjärde kvartalet blev det förlust.

– Vi stänger 2022 och konstaterar att det varit ett synnerligen turbulent år i omvärlden, vilket givetvis även satt spår i vår verksamhet. Både Americas och EMEA har utvecklats svagt under 2022. Viss förklaring finns hos enskilda kunder men samtidigt är marknadssentimentet mer försiktigt i båda regionerna kopplat till den makroekonomiska utvecklingen. Vi bedömer att det även under 2023 kommer fortsätta att finnas en viss försiktighet i marknaden, skriver tf vd Anita Johansen i rapporten.

Gunnar Wrede

2022 innebar i många fall rekord. Men nu blir det tuffare. Här följer en sammanställning av Skånes tyngre bokslutsrapporter hittills. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Han blir ny vd för Nord-Lock

    Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

  • Stororder till Nolato

    Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.