torsdag 28 september 2023

inloggad som

Trelleborgs däckförsäljning får grönt ljus

|  ,
|  

Gummikoncernen Trelleborg meddelade på tisdagen att samtliga myndighetsgodkännanden nu finns på plats för en försäljning av affärsområdet Wheels. Affären inbringar drygt 23 miljarder kronor, grovt räknat en tredjedel av hela koncernens börsvärde.

Köparen är den japanska däcktillverkaren Yokohama och affären har varit aviserad sedan länge. Det har dock in i det sista varit oklart om affären skulle bli godkänd av internationella konkurrensmyndigheter, vilket den nu alltså blivit. Affären beräknas nu bli slutförd under första halvåret i år.

Affärsområdet Wheels tillverkar främst däck till lantbruksmaskiner. I Sverige finns ingen tillverkning men en försäljningsorganisation.

– Det är helt klart en stor och historisk affär. Trelleborg har tillverkat däck i någon form sedan starten 1905. Vi har inte kommunicerat vad vi ska göra med pengarna, men det finns många alternativ, säger Karin Larsson, kommunikationsansvarig på Trelleborg.

Köpeskillingen innebär att Trelleborg blir nettoskuldfritt och det spekuleras nu om stora återköp av aktier, extrautdelningar och nya förvärv.

Det som återstår av Trelleborg efter affären är affärsområdena Industrial Solutions och Sealing Solutions, det vill säga gummiprodukter för industri och tätning.

Huvudägare i Trelleborg är den Helsingborgsbaserade Dunkerstiftelsen med 10,7 procent av kapitalet och 54 procent av rösterna, med hjälp av röststarka A-aktier som inte är börsnoterade.

Gunnar Wrede

Gummikoncernen Trelleborg meddelade på tisdagen att samtliga myndighetsgodkännanden nu finns på plats för en försäljning av affärsområdet Wheels. Affären inbringar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad