måndag 26 februari 2024

inloggad som

Ny hamnallians bubblar i Öresundsregionen

En ny allians för mindre hamnstäder i Öresund börjar ta form mellan Trelleborg, Landskrona och Køge. På sikt kan fler gå med i sammanslutningen, som har sitt första möte på fredag vid Folkemødet på Bornholm, Danmarks Almedalen.

Initiativet är bland annat ett svar på att vissa svenska städer i Öresundsregionen “inte ser hela bilden”, enligt Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, som är värd för detta första mötet.

– Alla tre städer behöver fler invånare som kan betala skatt, säger Mikael Rubin till Rapidus.

Han talar gärna om en ny allians inom Greater Copenhagen.

– Det har länge varit tal om Greater Copenhagen, utan att mycket har hänt. Vi har nu möjlighet att alliera oss med liknande kommuner. Många svenska kommuner i Öresundssamarbetet ser bara sin lilla del, men inte helheten. Fokus har mest varit på persontransporter, men vi måste också prata om varor. Vi kan definitivt också utvidga alliansen med andra hamnstäder i sundet, säger Mikael Rubin.

De tre hamnstäderna har gemensamt att de har flyttat godstrafik för större fartyg till nya områden, vilket har gett plats för nya lägenheter och kontor. Bara Trelleborg kommer att ha plats för 6.000 nya lägenheter.

– Städer kan komplettera varandra. Bland annat måste vi prata om huruvida våra regeringar förstår våra förutsättningar. Jag har varit i Almedalen, men Folkemødets närhet till Danmark och kontinenten är annorlunda. Som sydskåning är du uppriktigt sagt mer europeisk än svensk. Signalen här är ökad Öresundsintegration, säger Mikael Rubin.

Landskronas kommunstyrelses ordförande Torkild Strandberg har tidigare varit på Folkemødet för att prata om Europaspåret – ett förslag till en permanent förbindelse för godstrafik mellan Landskrona och Köpenhamn. I den senaste upplagan också med bilanslutning. Men mötet på fredagen handlar om stadsutveckling och godstransport i Skandinavien. Samarbetsorganisationen Greater Copenhagens inflytande på det området är begränsat.

Torkild Strandberg har dessutom bara styrelseuppdrag i Greater Copenhagen vart tredje år eftersom kommunerna sitter i styrelsen på skift.

– Om mötet går bra är det naturligt att vi måste träffas mer och utöka samarbetet, säger Torkild Strandberg till Rapidus.

Køges borgmästare, Marie Stærke, avböjer intervju. Hon deltar i Folkemødet med Landskrona och Trelleborg av “nyfikenhet på ämnet och för att bli klokare”, säger hon.

Keld Broksø

En ny allians för mindre hamnstäder i Öresund börjar ta form mellan Trelleborg, Landskrona och Køge. På sikt kan fler gå […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.