onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Marknaden fortsatt trög — då öppnar börsjättarna plånboken

Kort sagt: Aktiekurserna för de redan högt värderade skånska börsjättarna har fortsatt stiga i år. I väntan på bättre konjunktur tillgodoser bolagen på kort sikt aktiemarknadens krav på tillväxt genom förvärv av konkurrenter och kompletterande verksamheter.

Av Anders Haskel, gästskribent

Ledningarna i de stora skånska börsföretagen sitter inte passiva i väntan på det efterfrågelyft som ännu inte riktigt vill infinna sig. Under april har såväl Alfa Laval som AAK (Aarhus Karlshamn) och Trelleborg presenterat mer eller mindre betydande företagsförvärv som tagits emot positivt av aktiemarknaden.

Kvartalsrapporter från AAK och Trelleborg, som presenterades under onsdagen, föll dessutom marknaden i smaken. Bolagen gör därmed vad de kan för att leva upp till börsens högt ställda förväntningar.

Samtidigt belyser gummiindustrikoncernen Trelleborgs siffror att marknadsklimatet är fortsatt tufft. Försäljningen ökade visserligen med 4 procent jämfört med samma kvartal i fjol, men det ska ses i ljuset av mycket svaga försäljningssiffror under inledningen av förra året.

Att Trelleborg lyckas leverera en rekordhög rörelsevinstmarginal samt en ökad vinst per aktie med 27 procent beror nästan helt på god kostnadskontroll och en förmåga att öka försäljningen inom de lönsammaste produktområdena.

I en snabbanalys i januari skrev jag om utmaningarna som de skånska börsledningarna står inför efter att kraftiga kursuppgångar under 2013 höjt aktiemarknadens förväntningar rejält. Bland de ingredienser jag nämnde fanns bra konjunktur, stark organisk tillväxt samt lyckade förvärv.

Konjunkturen kan inte företagen själva göra särskilt mycket åt och den organiska tillväxten avgörs till stor del också av efterfrågeläget. Att hålla nere kostnaderna och den vägen se till att vinsten tillfredsställer aktiemarknaden går bara till en viss gräns.

Det är alltså genom att vara aktiva förvärvare som företagen på kort sikt kan göra skillnad och ge marknaden vad marknaden vill ha. Och på det här området ser företagen alltså ut att leverera.

På förmiddagen igår, någon timme innan rapporten publicerades, meddelade Trelleborg att ett avtal tecknats om att köpa ett turkiskt företag inom industrislangar med en omsättning på 400 miljoner kronor. Förvärvet kommer därmed att addera ungefär lika mycket omsättning som Trelleborg växt organiskt det senaste året. Tidigare i år har Trelleborg köpt ett mindre amerikanskt företag inom rörtätningar.

Fettproducenten AAK presenterade nyligen att bolaget köper en verksamhet inom bagerifetter i Belgien med en omsättning på knappt 1 miljard kronor, vilket ökar koncernens omsättning med ungefär 6 procent.

Även AAK lär behöva tillskottet från förvärvade verksamheter för att kunna växa i tillräcklig grad. Omsättningen under första kvartalet ökade med 3 procent. I likhet med Trelleborg lyckades AAK bra med att hålla tillbaka kostnaderna vilket även här ledde till att vinsten ökade betydligt mer än försäljningen.

Öppnar plånboken rejält gör Alfa Laval som för två veckor sedan meddelade att bolaget gör ett av sina största förvärv hittills när bolaget köper norska pumptillverkaren Frank Mohn. Alfa Laval betalar kontant 13 miljarder norska kronor för bolaget som under förra året hade intäkter på 3,4 miljarder norska kronor.

Det är ett högt pris som bara kan motiveras genom att Frank Mohn är ett företag med hög lönsamhet, samt att det förhoppningsvis finns stora möjligheter att samordna verksamheten. Det norska företaget levererar till samma kundgrupper inom fartygs- och offshoremarknaden som Alfa Laval har som en viktig marknad.

Framför allt Alfa Laval måste nu ta hand om sitt senaste förvärv innan det finns utrymme att ta nya stora steg. Däremot väntar vi på vad ett fjärde förvärvshungrigt skånskt företag kommer att göra.

Malmöbaserade gummiförtaget Hexpol har sedan börsnoteringen 2008 expanderat mycket kraftigt genom företagsköp. Ändå finns hungern kvar. ”Vår balansräkning är stark och med en nettoskuldssättningsgrad på 0,1 ggr är vi väl rustade för fortsatt expansion”, skrev vd Georg Brunstam i bokslutet som kom i början av februari.

För trovärdighetens skull måste budskapet upprepas i kvartalsrapporten den 7 maj, såvida inte Hexpol hinner presentera nästa förvärv redan innan dess.

Kort sagt: Aktiekurserna för de redan högt värderade skånska börsjättarna har fortsatt stiga i år. I väntan på bättre konjunktur […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.


  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Rapportperioden för skånska bolag är i gång 

    I slutet av förra veckan kom rapporter från BE Group, Probi, Hexpol, Ependion, I Love Lund och inte minst BHG Group som lyfte på börsen efter sin rapport.

  • Nibe-topp blir vd för Hexpol

    Hexpol har utsett Klas Dahlberg till ny vd och koncernchef. Han tillträder tjänsten senast den 1 juli 2024.

  • Schörling satte avtryck även i Malmö

    Melker Schörling har gått bort. Bondsonen från Arboga var en av vår tids största industriprofiler och stod bakom bildandet av två av Skånes största börsföretag.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Peter Nilsson vill få upp värdet

    Polymerkoncernen Trelleborg har ömsat skinn en andra gång under Peter Nilssons snart 18-åriga ledning. Efter vårens försäljning av en tredjedel av omsättningen sitter han med sprängfylld kassa – och en i hans tycke undervärderad aktie. Rapidus åkte till Trelleborg för ett samtal.