fredag 19 april 2024

inloggad som

Schörling satte avtryck även i Malmö

|  ,
|  

Melker Schörling har gått bort. Bondsonen från Arboga var en av vår tids största industriprofiler och stod bakom bildandet av två av Skånes största börsföretag.

Melker Schörling har varit förstasidesstoff i affärspressen i 30 år. Under sin karriär svingade han sig från ingenstans till en plats som en av Sveriges största industriägare, jämte namn som familjen Wallenberg, Fredrik Lundberg och Gustav Douglas.

Hans bana som företagsägare började när han pantsatte allt han hade för att förhandla till sig en ägarandel i Securitas i samband med att den dåvarande huvudägaren Gustav Douglas ville anställa honom som vd för bolaget.

Resten är en stor del av svensk industrihistoria. Securitas köpte bland annat Assa Abloy och en rad utländska bolag och blev ett av världens största bevaknings- och säkerhetsföretag.

Hexagon är en annan industrisuccé som bär Melker Schörlings signatur. Ur ett spretigt konglomerat bildades världens främsta mätteknikbolag, i dag värderat till 315 miljarder kronor på börsen. I Hexagon ingick ett bolag som ursprungligen hette Gislaved Gummi. Det bytte namn och knoppades av på börsen år 2008. Malmöföretaget Hexpol var fött.

Hexpol tillverkar polymerlösningar, alltså plast, och levererar till bland annat Trelleborg. Hexpols värde har sedan börsnoteringen 2008 stigit med drygt 1.600 procent. Börsvärdet är i dag nästan 40 miljarder kronor.

Melker Schörlings kraftigaste fotavtryck i Skåne är dock bildandet av fettbolaget AAK.

2001 köpte han dåvarande Karlshamns från KF. Fyra år senare fusionerades Karlshamns med det större danska Aarhus United, ursprungligen Aarhus Oliefabrik. Trots att det danska bolaget var större lyckades Melker Schörling skaffa sig den största aktieposten med 31 procent.

I dansk historieskrivning beskrivs affären som ”den långsamma dansk-svenska fusionen 2005-2012”. Aarhus skriver sin egen historia ur danskt perspektiv och där står att läsa:

”Det båda bolagen hade tidigare konkurrerat hårt. Spänningar uppstod när två kulturer och världsuppfattningar möttes. De båda bolagen hade olika system och varsitt sätt att sköta saker på. I fusionen blev många beslut ett val mellan Danmark och Sverige.”

Aarhus Karlshamns börsnoteras 2005 och har sedan dess stigit i värde med drygt 800 procent. Huvudkontoret ligger i Malmö och dagens AAK är Skånes fjärde största börsbolag med ett börsvärde på 57 miljarder kronor.

I dag bevakas familjen Schörlings intressen i både AAK och Hexpol av dottern Märta Schörling Andreen som sitter i styrelsen för båda bolagen.

Familjens aktieinnehav har sedan många år förvaltats i bolaget MSAB, tidigare börnoterat men utköpt från börsen 2018 med hjälp av pengar från bland andra H&M-ägaren Stefan Persson och de danska bröderna Carl och Martin Bek-Nielsen, arvtagare till ursprungliga Aarhus Oilefabrik.

I MSAB ingår i dag, förutom de ovan nämnda bolagen, stora aktieposter i Nibe, Anticimex och luftreningsföretaget Absolent Group.

Gunnar Wrede

Melker Schörling har gått bort. Bondsonen från Arboga var en av vår tids största industriprofiler och stod bakom bildandet av två av Skånes största börsföretag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.