måndag 29 april 2024

inloggad som

Digital långkalsong bakom Årets Rapidusföretag

Den rasande snabba tillväxten och tunga kundlistan fick juryn på fall. På kvällens fullsatta Rapidusfest fick IT-bolaget Vergic i Malmö ta emot utmärkelsen Årets Rapidusföretag, medan en grupp unga jeansfabrikörer som inte kan sy fick pris för sitt djärva vågspel.
KL2014_0123-212752__MG_0027
Vergics mjukvara används för att automatiskt detektera och erbjuda mänsklig assistans åt nätbesökare som har problem att genomföra ett köp eller fylla i blanketter på webben. Ett par år efter lanseringen används den av kunder i hela Norden, däribland storspelare som Arbetsförmedlingen och Cdon. Omsättningen har i det närmaste dubblats år från år till knappt 30 miljoner kronor 2013.

— Och man har haft lönsamhet från första början. De har en abonnemangstjänst som ger kontinuerliga intäkter, inte engångssummor för licenser. Det är inte som när man kissar i byxan och det blir kallt sedan, detta är mer en långkalsong som värmer länge, säger jurymedlemmen Charlotta Falvin.

För att vara säkra på sin sak hade Rapidusjuryn på egen hand stresstestat Vergics system, men gjort det inkognito. För vd Alexander Lunde kom utmärkelsen faktiskt som en överaskning, sa han när han tillsammans med medgrundaren Johan Ringsberg och marknadschef Sören Meelby tog emot diplomet till publikens jubel och pianoslingan från Abbas ”The winner takes it all”

— Det var jag inte beredd på, även om Rapidus skrivit en del om oss på senare tid, säger han.

Nu väntar global expansion för Vergic, som växt till 35 anställda i Malmö och Stockholm.

— Vi tävlar redan mot våra globala konkurrenter här, och vinner. Så vi kan lika gärna ta tävlingen till dem, säger Alexander Lunde.

På scen syntes även Oscar Andersson och Adrian Roos, två av grundarna till jeanfabriken Nerdy by Nerds, som fått låna en lokal på Mobilia i Malmö för att sköta både produktion och försäljning.

— Vi kunde inte sy någon av oss, hade inga maskiner eller någonting. Så det såg inte så ljust ut från början. Men det gick ändå, säger Oscar Andersson.

För sin djärva satsning i den stenhårda textilindustrin fick trion priset ”Friskt vågat” i form av ett diplom och gratis rådgivning av fjolårets vinnare, Deniz Yildirim på konsultbolaget tretton37.
KL2014_0123-204547__MG_2616
Som brukligt fyldes festkvällen av hårdrock i chefredaktör Kristian Svenssons tuffa quiz och mer trallvänliga slagdängor från bandet. I minglet syntes bland andra Rubin Medicals vd Karl-Johan Öhman, Anna Chérouvrier Hansson på Invest in Skåne och CellaVisions vd Yvonne Mårtensson.

Klicka här för att se fler bilder från kvällen.

Erik Olausson

Den rasande snabba tillväxten och tunga kundlistan fick juryn på fall. På kvällens fullsatta Rapidusfest fick IT-bolaget Vergic i Malmö […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.