torsdag 25 april 2024

inloggad som

Catator knoppar av på nytt

I augusti tog Lundabaserade HeatCore in 6,6 miljoner kronor från bland annat Industrifonden för att kommersialisera en egenutvecklad värmeväxlare. Nu knoppar moderbolaget Catator av teknik för gasrening i ytterligare ett dotterbolag. Första kunderna är redan på plats.

Catators platina- och palladiumbaserade katalysatorer startar en oxidationsprocess som bryter ner illaluktande organiska föreningar som metan, vätesulfid och svavel i mer neutrala föreningar. Själva katalysatorn är utformad som ett nät istället för de keramiska block och kulor som annars är vanliga, vilket ger en kompaktare anläggning, enligt Catators grundare och storägare Tihamer Hargitai.

Efter att reningsaggregatet det senaste året hårdtestats av Lunds Energi och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp med goda resultat har tekniken lyfts ut i nybildade Deodoron International i Lund. Bland de första kunderna finns plastfabriken Scantube på Åland, som använder tekniken för att oxidera nafta från produktionen till koldioxid och vatten, samt Stockholmsbaserade Grace Organic, som säljer små kompostanläggningar till restauranger, livsmedelsbutiker och andra företag med matavfall.

— En av de första pilotinstallationerna har blivit såld till en Ica-butik här i Lund, säger Tihamer Hargitai.

Med emissionen i slutet av sommaren blev Industrifonden ägare till en tredjedel av aktierna i HeatCore. Även för Deodoron pågår diskussioner med potentiella investerare, uppger styrelseordföranden och tidigare Purac-vd:n Lars Gunnarsson. I dag ägs Deodoron helt av Catator, som via holdingbolaget Catex i sin tur ägs av Lars Gunnarsson, Tiahmer Hargitai, Fredrik Silverstand samt Smidmek Group i Småland. Det är hos Smidmek Group som produktionen av reningsanläggningarna sker.

Catator omsatte förra året 8,0 miljoner kronor med ett resultat nära nollan. Större delen av inkomsterna kommer från konsultuppdrag och kontraktsutvecklingsprojekt för uppvärmning och bränslecellssystem för el- och värmeproduktion i allt från ubåtar och tåg till förarlösa flygplan. Inräknat HeatCore och Deodoron sysselsätter företagsgruppen runt åtta anställda.

Erik Olausson

I augusti tog Lundabaserade HeatCore in 6,6 miljoner kronor från bland annat Industrifonden för att kommersialisera en egenutvecklad värmeväxlare. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.