onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Rätt skött kan Sten K:s stiftelse få Skåne att växa

Kort sagt: Nya aktörer och nya initiativ krävs för att få Skåne att lyfta. En viktig vitamininjektion kan komma från den stiftelse som bildats av en del av Sten K Johnsons efterlämnade miljardförmögenhet.

Av Anders Haskel, gästskribent

Skånes näringsliv måste få bättre förutsättningar för att växa. För någon dag sedan presenterade Företagarna sin senaste småföretagarbarometer. Den visar att konjunkturläget för de skånska småföretagen med upp till 49 anställda visserligen har blivit bättre sedan i våras, dock i lägre takt än i riket i övrigt. Totalt sett hamnar Skåne trea från slutet i mätningen.

Det är fel att fästa stor vikt vid en enskild undersökning. Stockholm, som många tror är staden där allt händer och kraften finns, hamnar heller inte särskilt högt i undersökningen. Ändå bekräftar rapporten vad som också kommer fram från andra håll:

Den skånska växtkraften är inte så bra som vi skåningar tycks tro.

Därför behövs nya initiativ. En väg är att ge nysådda företagsfrön möjlighet att gro och växa upp. Och för att näringslivet ska utvecklas bra krävs också att kulturlivet fungerar.

En ny aktör som kan komma att bidra till detta på ett mycket positivt sätt är Sten K Johnsons stiftelse som nyligen delat ut sina första stipendier. Totalt handlade det om 7,7 miljoner kronor till 56 mottagare inom en rad områden.

Stipendiaterna speglar vad finans- och industrimannen Sten K Johnson, som avled för snart ett år sedan, brann för. Att Skåne låg honom varmt om hjärtat är tydligt eftersom urvalskriterierna kräver projekt med lokal anknytning och prioriterar ”individer som med mod och handlingskraft vågar prova annorlunda angreppssätt för att förändra och utveckla”.

Samtidigt är storlek ofta en förutsättning för att kunna göra märkbar skillnad. Men med tillgångar värda runt 600 miljoner kronor kan vi konstatera att Sten K Johnsons stiftelse redan från start försetts med rejäla muskler.

En jämförelse kan göras med Crafoordska Stiftelsen i Lund. Den bildades 1980 av Gambros grundare Holger Crafoord med en initial donation på tre miljoner kronor. Därefter gjordes ytterligare kapitaltillskott. Under drygt 30 år har Crafoordstiftelsen delat ut mer än en miljard kronor och 2012 fanns det i stiftelsen ett kapital på drygt 1,6 miljarder.

Rätt hanterad kan Sten K Johnsons stiftelse bli en av de mest betydande aktörerna inom sitt område och därmed starkt bidra till en positiv utveckling i Skåne. Men det kräver att de miljardtillgångar som Sten K Johnson byggt upp sedan slutet på sjuttiotalet förvaltas på rätt sätt. Historien visar flera framgångsrika exempel där förmögenheter tagits hand om och förvaltats på ett utmärkt sätt, men det finns tyvärr också en del tragiska exempel på motsatsen.

Hur har då förmögenheten skapats och vad krävs framöver för en positiv utveckling?

Den mycket aktieintresserade och analytiskt begåvade Sten K Johnson hamnade redan på sjuttiotalet på näringslivssidorna i en roll som vice ordförande i Aktiespararnas Riksförbund. 1979 blev han som 34-åring utsedd att ta hand om det börsnoterade skal, och en kassa på tjugo miljoner kronor, som återstod efter att staten tagit över Kockums krisdrabbade industriverksamhet. Därmed hade grunden lagts till Skåne-Gripen som blev en börsfavorit i början av åttiotalet.

Efter olika turer där Sten K Johnson också utsattes för en del kritik för affärsupplägg som ansågs gynna honom själv på andra ägares bekostnad skapades Midway Holding, där Sten K fram till sin död innehade den ovanliga kombinationen ordförande och koncernchef. Även Midway har under långa perioder utvecklats bra på börsen. Sedan toppnoteringen 2007 har däremot rutschkanan nedåt varit brutal. Skälet är naturligtvis lågkonjunkturen som slagit hårt mot flera av de bolag som ingår i Midway.

Betydligt mer i skymundan har Sten K Johnson byggt upp en omfattande företagsgrupp med hel- och delägda verksamheter inom vitt skilda områden samlade under holdingbolaget Tibia Konsult. Uppgifterna om detta bolag är mycket knapphändiga, även om det finns en del stoff i Rapidus artikelarkiv. Jag hittar exempelvis ingen hemsida, men det går i alla fall enkelt att ta reda på att det bokförda egna kapitalet uppgick till 1,3 miljarder kronor i årsbokslutet för 2012.

Sten K Johnson faiblesse för att investera i ”allt möjligt” bidrar nu till att arvtagarna tvingas ta viktiga beslut kring den framtida färdriktningen. Sannolikt måste resurserna koncentreras. Ett beslut är också fattat att inom Midway koncentrera verksamheten mot färre och större bolag. Sannolikt måste ställning också tas till om Midway ska vara kvar på börsen eller inte.

Även om Sten K Johnson var en stor vän av den ofta utdömda konglomeratidén finns det starka argument för att just ”färre men större” enheter är vad som krävs för att bland annat Sten K Johnsons stiftelse ska få bästa möjliga förutsättningar. Och det sista är säkert vad Sten K allra mest önskade sig.

Kort sagt: Nya aktörer och nya initiativ krävs för att få Skåne att lyfta. En viktig vitamininjektion kan komma från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.