fredag 19 april 2024

inloggad som

Spotlight gör insamling till kungen

För att fira Hans Majestäts 50 år på tronen gör Företagarna och Spotlight-bolaget Finreg Solutions en insamling. Pengarna ska dock inte gå till apanage.

Mottagare är i stället Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

– Dels är det ett bra läge att påvisa möjligheterna med crowdfunding, dels att samla in pengar till framtidens ledare. Vi vill som bolag utmana strukturer och utveckla framtidens lösningar, så detta är ett perfekt läge att visa det, säger Finreg Solutions vd Mikael Renck.

Insamlingen sker via Finregs tjänst eAktiebok, en digital aktiebok som riktar sig främst till onoterade bolag. Tidigare i år fick Finreg tillstånd från Finansinspektionen att bedriva equity crowdfunding – eller andelsbaserad gräsrotsfinansiering, där den som ger pengar får onoterade aktier i utbyte.

– Vi ställer i regel krav på att våra kunder ska ha en notering planerad i närtid, eller någon annan tydlig exitplan. Det finns en lucka för entreprenörer som befinner sig cirka 18 månader från en notering att hitta kapital, samtidigt som dessa bolag ställs inför lite annorlunda utmaningar och möjligheter. Det som investerare är vana vid på börsen finns sällan på plats för dessa onoterade bolag, säger Mikael Renck

2021 förvärvade Spotlight Group bolaget C4G Sweden, som då drev aktieboken, i en affär värd 13 miljoner kronor. Företagarnas vd Günther Mårder är sedan i fjol ordförande för Spotlight Group.

Emiliano Strauss

Företagarna och ett Spotlight-bolag en kunglig insamling. Pengarna ska dock inte gå till apanage.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.