söndag 28 april 2024

inloggad som

Ansökningsrekord för Sten K Johnsons stiftelse

När ansökningstiden för årets stipendier från Sten K Johnsons stiftelse tog slut förra veckan hade 634 ansökningar lämnats in, varav 626 vid en första gallring bedömdes som giltiga. Det är det största antalet någonsin, säger verksamhetschefen Lisbeth Barchan till Rapidus.

– 2015 hade vi 580 ansökningar, det var det gamla rekordet. Jag vet inte riktigt varför det blev ännu fler i år, det har jag funderat mycket på. Kanske är det för att vi har varit ute i lite nya sammanhang. Jag har själv bakgrund i bankvärlden och har försökt få stiftelsen att komma in i sammanhang där banken inte kan hjälpa, säger Lisbeth Barchan.

Stipendierna delas ut i sju kategorier: teknik, medicin, entreprenörsskap, utbildning, musik, litteratur och bildning. Runt en miljon kronor delas ut årligen i varje kategori, med ett maxbelopp på 300.000 kronor.

– Exakt hur mycket som delas ut beror på ansökningarnas kvalitet, det är alltid viktigare än antalet. Det slutliga beslutet fattas av vår styrelse i maj. Det brukar bli en ansökan per kategori som får full pott, säger Lisbeth Barchan.

Sten K Johnsons stiftelse grundades 2012 och har sedan dess delat ut 43,5 miljoner kronor. För att komma på fråga måste den som söker bo eller arbeta i Skåne och projektet ska komma Skåne till gagn.

Industrimannen Sten K Johnson ombildade i slutet av 70-talet Kockums till investmentbolaget Skåne-Gripen, medan varvsverksamheten togs över av staten. Dotterbolag till Skåne-Gripen blev senare grunden till Midway Holdings, där Sten K Johnson var storägare och koncernchef fram till sin död 2013.

Niclas Lindstrand

När ansökningstiden för årets stipendier från Sten K Johnsons stiftelse tog slut förra veckan hade 634 ansökningar lämnats in, varav […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.