söndag 28 april 2024

inloggad som

…som delar ut pengar till studenter i knipa

Även Crafoordska stiftelsen har drabbats av coronapandemin. Avkastningen på stiftelsens kapital blev det senaste verksamhetsåret 85 miljoner kronor att jämföra med 140 miljoner i fjol. Under året har stiftelsen också satt av pengar för att hjälpa utländska studenter som inte kunnat åka hem på grund av pandemin.

– Vi har sparat ett löpande kapital som vi kan ta av, så vi kan hantera att dela ut omkring 100 miljoner även nästa år, säger stiftelsens vd Leif Andersson till Rapidus.

Antalet ansökningar under året har enligt honom inte påverkats av pandemin. Däremot har unga forskare som fått stipendier inte kunnat genomföra sina projekt som planerat för att det inte gått att resa och mötas som vanligt.

– Där har vi valt att vara generösa och ger dem tid att genomföra sina projekt, säger Leif Andersson.

Dessutom har det kommit ovanliga ansökningar – från utländska studenter som skulle åkt hem i somras, men som blev kvar i Lund på grund av covid-19 och dessutom inte fick arbetstillstånd. Totalt har Crafoordska stiftelsen delat ut runt 900.000 kronor till sådana ansökningar.

– Universitetet kunde inte ge dem något, så de var fast i Sverige utan försörjning. Det kändes jättebra att kunna hjälpa dem att klara sig över sommaren. Vi har en bra kontinuerlig dialog med universitetet så de kommer med ansökningar vi kan prata om, säger ordföranden Ebba Fischer.

Niclas Lindstrand

Även Crafoordska stiftelsen har drabbats av coronapandemin. Avkastningen på stiftelsens kapital blev det senaste verksamhetsåret 85 miljoner kronor att jämföra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.